Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Israël opnieuw op UNESCO Werelderfgoedlijst

altDe grotten van het Carmelgebergte zijn door UNESCO benoemd tot werelderfgoed en hebben daarmee een plekje verkregen op de beroemde Werelderfgoedlijst. De grotten, gelegen ten zuiden van de havenstad Haifa, bevatten volgens UNESCO “één van de beste bewaarde fossielen in het Middellandse Zeegebied. Ze geven een bijzonder inzicht over een periode van 500.000 jaar van de menselijke ontwikkeling.” Negen decennia lang verrichten archeologen opgravingen en deden onderzoek in het gebied. Het resultaat mag er zijn: de culturele afzettingen die duizenden jaren menselijke evolutie laten zien zijn dusdanig zeldzaam, dat het gebied nu op de Werelderfgoedlijst staat.

De culturele overblijfselen bevinden zich in de grotten Nahal Me’arot en Wadi el-Mughara. Ze liggen op de westelijke helling van de berg Carmel. Het gebied beslaat 54 hectare. De grotten worden beheerd door de Israël Nature and Parks Authority.

Bezoekers kunnen wandelen door de Tanur Grot, de kleinere Gamal Grot en door de 90 meter diepe Hanahal Grot, waar via een audiovisuele presentatie het dagelijks leven uit de prehistorie wordt getoond. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes via het Carmelgebergte naar de grotten.

Eerder al werden elf Israëlische bezienswaardigheden op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst, waaronder de Bauhaus architectuur van Tel Aviv, de Bahaï tempel en de tuinen in Haifa.