Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nico Koster : Chroniqueur van een kunstenaarsgeneratie

altHij is de chroniqueur van een kunstenaarsgeneratie en daarover gaat zijn boek. Nico Koster : Chroniqueur van een kunstenaarsgeneratie... Een zeer boeiende en creatieve generatie. De eeuwige vraag blijft: wat is sterker? Foto of tekst? Het nieuwe overzicht van het werk van Nico Koster, chroniqueur van een kunstenaarsgeneratie, is daar duidelijk over : het beeld toont de kracht in vele gezichten.

Neem de omslagfoto: Karel Appel in 1983 met een door hem beschilderd model van de Fokker F100, met op de achtergrond de voormalige Twin Towers. In zijn beste foto's komt Nico Koster dichter bij de kunstenaar dan wie ook.

Vooral in de intimiteit van het atelier vindt hij wat hij zoekt, de eenzame scheppingsdrang van de beeldend kunstenaar. Kunstenaars lijken stoïcijnse tovenaars, allemaal scheppers van hun eigen universum. En daar waar de kunstenaar de fotograaf toelaat in dat universum ontstaan de mooiste foto's.

Daar breekt Koster door de façade van het vaak eigengereide, zelfbewuste, soms ijdele ego. Hij doet dat trefzeker, even liefdevol als genadeloos. Aldus Wim Pijbes in zijn voorwoord in dit boek.

We zien Chagall, Jan Cremer, Christo, Willem de Kooning, Karel Appel, Kees Verwey, Jan Sierhuis, Corneille en tientallen anderen.