Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

"Hier kom ik weg..."

altASSEN - De bekendste Drent van Nederland maakt het bekend in Drents Museum: "Hier kom ik weg..." Daniël Lohues krijgt voor dit thema de vrije hand om zijn favoriete kunstwerken en voorwerpen bij elkaar te brengen uit de collectie van het Drents Museum en daarbuiten. Daarmee componeert hij zijn eigen tentoonstelling: "Hier kom ik weg..." Waar wordt deze gastconservator Lohues nu warm van en waarom?

Het resultaat van zijn expositie is te zien van 16 september tot en met 9 november 2014. Drenthe is zijn thuishaven. Daniël is daarbij gefascineerd door de historie ‘omdat je pas weet waar je heen gaat, als je weet waar je vandaan komt.’

Hier kom ik weg..." laat ook een andere kant van Drenthe zien. Lohues presenteert namelijk eveneens het werk van andere hedendaagse Drentse kunstenaars in de tentoonstelling. Er zijn zowel stenen bijlen als urnen en etsen en olieverfschilderijen waar Daniël uit kan kiezen. En in een speciale publicatie geeft hij bovendien nog commentaar op zijn keuzes.

In februari komt eveneens het nieuwste album van Daniël Lohues uit, geheten D. Naam en ontwerp zijn afkomstig van de 19de-eeuwse wandtegel uit het huidige Drents Museum (voormalige provinciehuis). Van februari tot juli toert Lohues door Nederland met zijn gelijknamige theatervoorstelling.

Met deze en andere tentoonstellingen zoals deze expositie samengesteld door de zeer populaire Daniël Lohues geeft het Drents Museum nadrukkelijk meer kleur geeft aan de Drentse identiteit. En dat zal tijd worden want Drentenaren hebben door de geschiedenis heen altijd ontzettend hard gewerkt en ongekend veel moeilijkheden moeten doorstaan. Hun geschiedenis mag best wat meer belangstelling verwerven.