Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Glaskunstenaar Bert Grotjohann geniet van kleur

altAMSTELVEEN - Hij is een ambachtsman van het eerste uur. Bert Grotjohann is goed thuis in de kleurenleer. Een expositie in het Jan Van der Togtmuseum in Amstelveen van zijn veelzijdige kunst wordt geopend op zondag 2 februari om 14.00 uur door John Levie, wethouder cultuur van de Gemeente Amstelveen. Tot en met 16 maart zal de kunstenaar daar exposeren met zijn glaskunst, schilderijen en tekeningen. De wat oudere kunstenaar raakte ooit totaal verslingerd aan het werken met glas. Naast het werken met glas-appliqué (het verlijmen van glas op een ondergrond), gezandstraald glas en glas-in-lood werkt hij ook graag met de glass fusion techniek. Hij maakte daar belangrijke grote maar ook kleine objecten mee en won daarvoor enkele grote prijzen.

Hij is onder meer de maker van de glaskoepel in het oude gedeelte van het provinciehuis in Haarlem (paleis van Lodewijk Napoleon). Tevens schilderde hij een drieluik met voorstellingen van de provincie Noord-Holland. Dit drieluik hangt in het nieuwe gedeelte van Provinciehuis Haarlem.

Naar aanleiding van zijn reis door Japan maakte Grotjohann hoofdzakelijk tekeningen met (kleur) potlood voor kerkramen. Het zijn minutieuze en gedetailleerde werktekeningen voor de glas-in-lood techniek. Met glass fusion werkt Grotjohann vanuit zijn grote arsenaal aan ambachtelijke vaardigheden, zonder daarbij zijn artistieke intuïtie en creativiteit te hoeven in te perken.

Sinds kort maakt hij veel van zijn objecten met glasblazer Richard Price. Grotjohann tekent de ontwerpen, waarna ze samen de uitvoering voor hun rekening nemen. Het resultaat is steevast een schitterende mengeling van kleur, vorm en lichtspel. Bij uitstek het kunstig toepassen van de bijzondere eigenschappen en aparte mogelijkheden van glas.