Mode en kunst gepresenteerd door Aziz Bekkaoui

AMSTERDAM- Sommige modeontwerpers verstaan haarfijn de signalen die in een bepaalde tijd een nieuwe periode in de wereldgeschiedenis aankondigen. In een snel veranderende maatschappij ervaren zij als eerste een heel duidelijke doorbraak in het denken en gedrag van de nieuwe generaties. Het gaat om mensen die helder en duidelijk afscheid gaan nemen van een verouderde mentaliteit die het laatste deel van de vorige eeuw heeft beheerst.

Aziz Bekkaoui is zowel kunstenaar als fashiondesigner. En hij heeft als geen ander begrepen waar het in de komende periode over zal gaan. In zijn andere manier dan andere ontwerpers werken laat hij ons zien wat de opdracht is van nieuwe generaties die het voortouw zullen nemen bij het leven vanuit het hart. Vanuit begrip en medemenselijkheid in plaats vanuit het berekenende hoofd. Het gaat nu om de keuzes die wij maken...

Zijn collectie United by heart bestaat uit gewone prettige kleren voor elke dag met iets leuks of aparts waardoor ze opvallen. Vaak door een extra-laagje met een hes of jasje of soort kimono. Het was ook zeer ontroerend om die brede groep mannequins en dressmen uit uiteenlopende culturen en van verschillende leeftijd daar heel vastberaden te zien voorbij lopen op de lange catwalk tijdens de show op de Fashionweek Amsterdam.
Vaak verschenen zij in simpele zuivere kleding met een laagje daarover gedessineerd met zwarte banen en een hart. Dat dessin kwam ook wel terug op een muts of handschoenen of kniekousen. Of je zag het niet maar je WIST dat het hart ergens was. Dat hart dat uitbeeldt dat wij allemaal elkaars broeders en zusters zijn die in de eerste plaats met elkaar proberen tot overeenstemming te komen in plaats van door machtspolitieke oorzaken elkaar vol onbegrip tegemoet te komen. Daarom is Aziz Bekkaoui ook zowel kunstenaar als fashiondesigner.
Veel toeschouwers zijn enigszins ontroerd tijdens deze show met een hogere intentie door de zeer draagbare zuivere kledinglijn van mooie kwaliteit stoffen die wordt getoond aan een zaal met een zeker duizendkoppig publiek.
Hier gaat het om kleding die je ook op een feest maar evenzeer al dan niet tijdens je werk of gewoon elke dag kunt dragen. Geen overdadige versierde of te-veel-van-alles verschijningen in deze show hoewel dat best een keertje grappig kan overkomen. Ook bij Aziz Bekkaoui ontbreken de mooie feestjurken trouwens niet net als de keurige casual kantoorkleding. Voor vrouwen en mannen. Maar dan heeft elke creatie toch steeds wel iets aparts waardoor iemand zich op verschillende manieren als aangenaam-rustig en goed gekleed kan presenteren.
Dat betekent dus dat Aziz geen kleding toont die je alleen maar bij speciale gelegenheden aantrekt maar dat wat je gewoon in je kast hangt en dan altijd met plezier weer kunt uitkiezen.