Nawed Elias werkt dag en nacht aan zijn show in oktober

Hij is geboren als afstammeling van trotse voorouders uit de afgelegen provincie Paktia in Afghanistan. In 1993 kwam Nawed Elias in een verheven bergachtig landschap in Kabul ter wereld. Tussen de droge woestijnen en groene bossen ligt het dorp Zaizai waar de Pashtun stammen in hun kleurrijke zongebleekte gewaden proberen te overleven. Dit wonderschone natuurlijke landschap wordt namelijk bewoond door een zwaar getroffen volk dat zich moeizaam probeert te handhaven in een door twist en tegenstellingen verscheurd land. Haat tegen buitenlanders , jihadistengroepen en onderling wantrouwen en corruptie maken dat je bij Afghanistan niet direct denkt aan mode en creatieve vrijheid. Tóch weet de jonge Nawed Elias zich hierheen een weg te banen.

Als hij veertien is, komt Nawed naar Nederland waar hij in aanraking komt met de westerse cultuur en mode. Het is een culturele shock voor zijn niet door tegenslagen te temmen open mind en hij weet precies wat hij in de toekomst wil gaan doen.
Ergens besluit hij dat hij een brug moet bouwen tussen verleden en toekomst om zo te helpen grote verschillen tussen mensen in balans te brengen. Dat kan op veel manieren maar hij kiest voor werken in de modewereld.

Zijn inspiratie komt deels uit zijn vroegere leven en wordt vooral gevoed door de extreme ervaringen die hij in zijn leven heeft meegemaakt. De twee uitersten van zijn geboorteland en zijn nieuwe thuisland. Daarin vindt hij ook de bezieling voor zijn eerste nieuwe ontwerpen. In zijn eerste collectie brengt hij daarom straks beide culturen samen. Aan de ene kant is dat voor hem zo vertrouwd maar ook aan de andere kant een kennismaking met het onbekende. Hij heeft zijn eerste show in oktober gepland. Daar gaat heel wat denkwerk aan vooraf. Zou het hem lukken?
Nawed Elias is vastberaden. Hij zegt: "Zo heb ik straks de kans de schoonheid, leefgewoontes, eigenzinnigheid en klederdracht van het land waar ik vandaan kom aan anderen te tonen vanuit een vernieuwende stijl. In mijn collectie wil ik laten zien dat Afghanistan veel méér is dan oorlog. Ik wil laten zien dat er in mijn land ook heel veel Afghanen wonen die niets moeten hebben van oorlog en mishandeling. Zij denken heel anders en willen zich juist ontwikkelen. Met mijn kleding wil ik hun gevoel voor smaak en fantasie laten zien. Met mijn visie een bijdrage leveren aan de creativiteit van de Afghaanse mode waar we door hun onvrijheid niets meer over horen. Tenslotte ben ik ook van plan om in de toekomst een show te geven in Afghanistan, waardoor de mensen daar kunnen kennis maken met de westerse cultuur en mode."

"NAWED ELIAS WIL CULTUREN SAMEN BRENGEN..." FOTO: BARBARA GERMES