Wie bracht Sepeht Maghsoudi mee voor de nieuwe zomershow?

AMSTERDAM - Iedereen kijkt zijn ogen uit in de zaal van Restaurant Het Wilde Westen. Wie heeft Sepehr Maghsoudi meegebracht voor zijn nieuwe zomershow 2016? Een vreemde stille serie witte gedaantes bewegen zich door de ruimte. De zaal weet niet wat hiervan moet worden gedacht. Is het bedreigend en traumatisch of juist niet. Want... wie zijn Zij? De zaal is muisstil... Zijn Zij die daar verschijnen gevaarlijk? Alweer een witte gedaante. Een grote batterij fotografen en filmers achter in de zaal klikken en flitsen er op los. "Dit is geen modecollectie maar een kunstcollectie,"wordt er gefluisterd.
"Hoe kan die Sepehr Maghsoudi nu ooit zijn modecollectie door deze show verkopen?"
En weer verschijnt er een zwijgende witte man gekleed in een mouwloze wollen trui met een anders getint vest erover en een hele brede zwarte pofbroek. "Lieve hemel... Zijn dat geen grote tassen in plaats van brede pofbroekpijpen?"

En dan verschijnt er een geheel wit gepleisterde queen met een witte kroon op haar hoofd. Ze draagt een heel korte plastic-achtige minijurk en stapt hautain door de zaal. Plotseling besef ik dat de hele raadselachtige show berust op imago-publiciteit voor de van oorsprong Iraanse designer.

Het vakkundig ontwerpen van kleding zit de hele familie van Sepehr in het bloed. Hij is zich er volledig ook van bewust dat de moderne jonge klanten die hij trekt volkomen doorgewinterd naar mode kijken. Elke kledingzoekmachine en elke nieuwe trend en al die leuke win kels ergens hebben ze ooit wel eerder gespot.
Het is alleen nog mogelijk hun vanuit het mysterieuze sprookjesland iets nieuws te vertellen. Maar hoe maak je mensen nieuwsgierig en trek je ze naar jouw nieuwe collectie en je zaak? Er komt een nieuwe zwijgende witte koningin op. Deze keer met een zachtgrijze top en roomkleurige rok met hele lange sleep. Op de rok zijn glanzende kleine blauwe harten aangebracht.
Uiteindelijk komen alle witte zwijgende gedaantes met hun grote tovenaar bijeen in een finale waarbij door het publiek geanimeerd en druk wordt geapplaudisseerd.

FOTO: SYDNEY KORSSE