Spirituele Openingsshow Amsterdam Fashion Week

  Het komt niet zo vaak voor dat Nederlandse ontwerpers het qua smaak ietwat over het paard getilde publiek van de Amsterdam Fashion Week wat onthutst en verbaasd achterlaat.Maar dit jaar springt deze opening er dan eens lekker positief bovenuit.Daar zijn ze weer: jong talent.

Bij de stroom van shows die ons in de achtergebleven jaren hun talent toonden lieten te weinig ontwerpers een duidelijke interesse toonden voor wat er allemaal in hun eigen tijd gaande is.

Nu zijn er natuurlijk ook zoveel verschillende grote movements die zich in onze tijd afspelen dat dit voor eenvoudige ontwerpers slechts heel beperkt te coveren is. Opvallend geslaagd mogen in dit verband de grote shows van ontwerpers als Aziz Bekkaoui worden genoemd die reageerden op de culturele diversiteit van onze bevolking.

Bij de jonge ontwerpers herinner ik me graag shows waarin een bepaalde trend werd neergezet maar de sociale verbondenheid ook niet ontbrak. Daarbij denk ik bijvoorbeeld onder meer aan shows van David Paulus en Sepehr Magsoudi die zonder stijlverlies mensen als bewegende poppen toonden. Dat was hun elegante commentaar op de maatschappelijke 'poppenkast' wat in eigen kring maar al te goed begrepen werd. De rest van Nederland buitelde over elkaar heen om andere ver-weg wonende Grootheden te bejubelen.

Het blijft opmerkelijk hoeveel prachtig talent Nederland ons zelf met The Voice (dit-of-dat) -shows steeds weer op de planken voortovert waar je nóóit meer  verder iets van hoort. Hetzelfde geldt voor knappe jonge modetalenten die het maar moeten redden in een wereld waar je beter als boekhouder je brood kan verdienen. Hoewel dat misschien ook al niet meer waar is. Kort samengevat: Talent staat aan de top maar alleen zolang de beginglans nog bestaat. Diegenen die zich daarna nog wel overeind houden - en dat zijn er gelukkig ook nog een aantal- zijn de oersterken.

Nu zet MARTAN dus de reli-fashion op de kaart. Ook hiermee heeft Sepehr Magsoudi zich trouwens al jaren terug op een zeer verfijnde wijze mee bezig gehouden. Maar dat doet er niet toe want het onderwerp gaat iedereen aan.

Is reli-fashion alleen maar allemachtig vermoeiend en verheven? Nee hoor. Het gaat over diegene die jij zelf bent. Veel mensen leren al jong dat je je eigen lichaam best respectvol mag beschouwen. Sommigen zien het als een tempel waar je in mag wonen. Als je daar vandaan een samenhang ervaart met je omgeving kan dat heel inspirerend op de draagsters en dragers van die reli-fashion werken.

MARTAN wordt gevormd door de talentvolle ontwerpers Diek Pothoven (1993, Amsterdam) en Luuk Kuijf (1990, Winterswijk). Beide studeerden in 2015 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem.

MARTAN is een samentrekking van de middle names van de ontwerpers Marten en Kristan. MARTAN geeft Pothoven en Kuijf het platform om hun creatief talent te presenteren. Hun aspiraties zijn multidisciplinair. Met mode kun je een tentoonstelling ontwerpen maar ook produkties begeleiden of maken.

In de hierna te plaatsen artikelen laten wij u graag meer van MARTAN zien.
FOTO: PETER STIGTER