De Bahá'í-tempel inspireert tot mode collectie

  In tegenstelling tot veel 'geef-mij-maar-brood-en-spelen-jongeren' zijn er talloze anderen die zoeken naar een spiritueel baken in de zee van leegheid om hun heen. Dat is een zoektocht en soms een complete worsteling.

Startpunt voor veel positieve inspiratie voor de ontwerpers van de MARTAN collectie was onder meer de Bahá'í-tempel. Te zien op de Amsterdam Fashion Week.

 

De Bahá'í-tempel is een religieuze plek waarin iedere geloofsovertuiging en spiritualiteit mag worden uitgeoefend. Referenties aan elementen uit verschillende overtuigingen benadrukken de positieve kanten van spiritualiteit.

Dit is een optimistisch nieuw en jong geluid in de huidige tijd waarin religie veelal verdwijnt of radicaliseert. MARTAN remixt op een vrijzinnige manier referenties tot hybride ontwerpen.

De spiraalvorm die in vele religies wordt gebruikt als visueel element is verwerkt in patroontechnische constructies in mouwen, broeken en schoenen. Ook de joodse gebedsriem inspireerde eveneens tot gedrapeerde tops, jurken en jassen waarin ook de djellaba te herkennen is.

FOTO : PETER STIGTER