Nawed Elias toont de Rise From The Ashes collectie

  AMSTERDAM - Het is 1993, Kabul, Afghanistan, wanneer Nawed Elias geboren is als afstammeling van trotse voorouders uit de afgelegen provincie Paktia. Tussen eindeloze bergen, droge woestijnvlakten en groene bossen overleven de Pashtun stammen. De bewoners dragen er zelfbewust hun kleurrijke en zonbleekte kleding. Ook in het dorp Zazai, waar Nawed in ons land dagelijks over droomt. Daar vandaan komt ook zijn fashionable inspiratie.

Hoe graag zou hij iets willen kunnen doen daarmee om de vreugde, hoop en trots weer terug te brengen in zijn diep gekwetste land... Het mooie Afghanistan wordt immers verscheurd door oorlogen en onderling wantrouwen. Het land wordt geteisterd door angst voor terrorisme. Veel mensen ervaren corruptie en een totaal verstoorde economie in hun persoonlijk bestaan. De opiumproductie is tot angstbarend grote hoogte gestegen. Net als de gedwongen huwelijken op veel te jonge leeftijd. Het laat modeontwerper Nawed Elias nooit los. Hoe kan dat ook?

In zijn voortdurende pogingen om zijn Afghanistan terug te geven aan zijn landgenoten, toont Nawed's collectie tijdens een show met andere jonge designers bij voorkeur juist de traditionele Afghaanse kleding. Hij maakte met uiterste precisie die kleding en turbans nog steeds gedragen door zijn door terrorisme opgejaagde landgenoten.

Deze kledingstukken worden nu ten onrechte geassocieerd met oorlog, onderdrukking en haat maar Nawed Elias laat graag juist de schoonheid zien hier nog steeds aanwezig ondanks het conflict, het gevecht en de treurig makende bloedvlekken.

Hij laat met zijn show zien waarom hij nog steeds trots is op zijn unieke erfgoed en de sterke tradities van zijn prachtige land. Je ziet hoe mooi zijn onberispelijk gemaakte tweedelige combi van pantalon met bovenstuk de lichaamscontouren van de modellen omlijnt. Gedragen met een indrukwekkende hoofdtooi en soms gecombineerd met een unieke en creatieve omslagmanteldoek.

De modellen van Nawed Elias lopen trots en blootsvoets voorbij. Bewust blootsvoets. Ze staan met hun voeten dicht bij de oerkracht van de aarde. Soms met een enkelband aan één voet en gelakte nagels. Heel natuurlijk en heel krachtig. Iedereen kan hier volkomen zichzelf zijn.

Hoe graag zou Nawed Elias ook de eer, de veiligheid en het zelfrespect weer terug willen vinden in zijn geliefde geboorteland. "Ik zou vooral de jeugd willen waarschuwen om alsjeblieft te stoppen met het volgen van jihadi leaders. Want de jihadi leaders hebben onschuldige mensen vermoord. Ik wil heel graag met mijn show de gedachten van jongeren veranderen."

Zijn land wil helemaal geen oorlog. Nawed is daar heel erg zeker van. "Maar de oorlog is op ons gericht. We Afghanen hebben geen geweren en we kunnen ook geen geweren maken. Maar we groeien wel op met geweren. Dat is het cadeau van onze buurlanden..."

Wat kan een fashiondesigner daar in den vreemde aan doen?

"Met mijn collectie wil ik een positief beeld en een bijdrage meegeven aan de Afghaanse mode en maatschapij. Met mode wil ik veranderingen brengen in de gedachten van de mensen. Met mijn design wil ik gevoelige ontwerpen zonder woorden toch naar boven brengen. Onderwerpen die ook niet makkelijk geaccepteerd worden in de Afghaanse maatschapij en moeilijk door ons onder woorden zijn te brengen."
 

CREATIES: NAWED ELIAS ... FOTO: PACO NUNEZ