Art en glamour bij Paul Schulten Couture

  AMSTERDAM - Het is druk in het Okura Hotel in de royale lobby waar Paul Schulten zijn zilverachtige najaarscollectie voor 2018-2019 presenteert. De gasten begroeten elkaar voor show. De bladen met een verfrissend glas vinden aftrek terwijl de aanwezige pers en fotografen bespreken hoe zij nog snel na deze belangrijke show even langs de Amsterdam Fashion Week op het Museumplein kunnen gaan. 

Daar worden hoopvol nieuwe shows van beginners gestart. Dat is natuurlijk wel iets heel anders dan je jarenlang handhaven in een sector waar zo ongelooflijk veel concurrentie is. Als je dat kunt moet je wel heel erg goed zijn. Paul Schulten is één van die weinige survivors die dat hebben bewezen. Zijn collectie heeft dan ook niets met marketing en hypes te maken. En niets met middelmatigheid.

Voor zijn nieuwe collectie past hij grafische elementen toe in strenge silhouetten in bijzondere materialen in de kleuren azuur, ijsblauw, zilver in combinatie met zwart-wit in lamé effecten. Naast een grijs-zwart-wit kleurenpalet heeft hij zich laten inspireren door de “ Streetart” van Amsterdam, zoals de internationaal beroemde graffiti-artist Banksy maakt. Maar dit wordt dat glamoureus vertaald door Schulten door jurken en tops gemaakt van uiterst luxe materialen als zijden Satin Duchesse geprint met Graffiti dessins.

Luxe stoffen bijvoorbeeld voor cocktail jurkjes en avondjasjes gecombineerd met zijden Crêpe de Chine en uiterst dun prachtig stretch leer. Er wordt druk geapplaudisseerd voor de couturier die zich tot slot traditioneel samen met de bruid kort op de catwalk toont. Heel kort want dat is voldoende voor hem. Dan komt nog even de uiteindelijke finale. Iedereen is enthousiast maar dit is nu eenmaal het einde van de show. Fotografen rennen naar voren en maken snel een mooie plaat. Het is een finale vol contrast.  

De bruid is in het klassieke altijd even schitterende wit en draagt met trots een boeket van witte rozen. Met haar donkere huidskleur een karakteristiek en stralend lichtpunt tussen de opvallend knappe witte vrouwen in hun gedrapeerde donkere avondjurken uit de 30-er jaren.

EEN LUXUEUZE EN ARTY CREATIE VAN PAUL SCHULTEN ... 

FOTO: SYDNEY KORSSE