Waar ligt dat dromenboek toch?

  Iedereen heeft haar of zijn eigen dromenrepertoir. En van iemand waar je op gesteld bent wil je vast graag weten wat terugkerende bijzondere dromen zouden kunnen betekenen. Zelf heb ik jarenlang boeken bestudeerd die uitleggen wat bepaalde drooomsymbolen in het algemeen betekenen. Het is niet altijd zo interessant om naar een ellenlang verhaal van iemands dromen te luisteren.

Maar ik was vele jaren zo gelukkig partner te mogen zijn van een tekenaar die daar helemaal geen boeken voor hoefde te bestuderen maar visueel en intuïtief direct wist wat iemands droom diegene wilde zeggen. Hij trad desgevraagd ook enkele malen als droomuitlegger op maar vond dat een nagenoeg vanzelfsprekende vaadigheid die hij ongeveer schouderophalend verrichte. Misschien zijn er in andere tijden en landen ook veel meer mensen daartoe in staat geweest.

In onze tijd hoor je er zelden over hoewel iemands dromen diegene soms toch veel te zeggen kunnen hebben. Natuurlijk kan een droom ook heel eenvoudig zorgen voor het verwerken van je ervaringen tijdens de voorafgaande dag. Of je wordt wakker en je weet helemaal niet meer wat je droomde. Dat gebeurt meestal. Er zijn trouwens ook mensen die hun droomleven programmeren wat me nogal vermoeiend lijkt.

Zelf heb ik gemerkt dat ik in een moeilijke periode soms een fijn gevoel krijg door een droom als een mooi kado. Nu ben ik een ongelooflijke lezer en kan ik tussen mijn krankzinnig grote heerlijke boekenstapels even niet dat supergoeie droomboek vinden van Jack Chandu waar ik alles in nakijk maar ik zal wel met wat andere boek-exemplaren volstaan.

Waar ging het over? Ik heb in real life een heel stel groene regenjassen ooit in een legershop gekocht. Lekkere jassen. Allemaal een beetje anders qua details en heel handig in het gebruik. Ik besloot ze even een periode te vervangen voor één beige officiersjas. Ook uit de legershop maar van een ander - vermoedelijk ook duurder - kaliber.

In mijn droom zag ik een hele lieve jarenlange vriend van vroeger die er helaas nu niet meer is. Hij was heel blij bij mij te zijn en hij droeg zo'n groene jas. Hij verzekerde mij dat er nog meer groene jassen van mij graag door anderen werden gedragen. Die droom maakte me ook toen ik wakker was heel gelukkig
Om niet weg te zweven moet je dromen ook op hun concrete betekenis kunnen bekijken.

Terugdenkend op die exacte manier herinnerde ik me dat ik vroeger voor een reclamebureau advertentieteksten schreef. En dat de secretaresse van het bureau mij lachend vertelde dat zij daar psychologische onderzoek voor een klant hadden laten doen over wat de regenjas psychologisch voor iemand betekende. Het was iets als zelfrespect maar dat kon ook egotrippen zijn. En altijd als ik daarna de vroeger zo bekende tv-detective Columbo zag optreden in zijn witte regenjas knauwend op een sigaar ( dit laatste zou nu niet meer kunnen) moest ik aan die psychologische verklaring denken.

Aangezien er vast ook bezoekers van De Couturekrant zijn die wel eens over kleding dromen (maar dan niet over de aanschaf of het blitsen ermee tijdens een party) bieden wij u nu enkele betekenissen aan van wat dromen over kleding volgens de boeken zou kunnen betekenen voor u. Natuurlijk zijn dromen heel individueel en kan het innerlijk ook een grap uithalen maar misschien vindt u toch wel enige houvast in de volgende omschrijvingen door de deskundigen. En er zijn nog veel meer andere interessante betekenissen over thema's als haar en sieraden die we morgen verder zullen doorgeven.

Kleding in de droom
1. Dromen om kleding te dragen die totaal ongeschikt is - zoals het dragen van een badpak op de skipistes - duidt op omstandigheden in uw leven die een tikje meer aandacht voor de realiteit in uw leven vragen. Denk na en corrigeer waarin u te ver gaat of overdrijft

2. Als u in de droom in de paskamer uzelf verkleedt zult u succesvol verder gaan. ( Successen zie je niet altijd meteen overigens maar de richting wordt wel aangeduid).

3. Een droom om naakt in het openbaar te zijn is een veel voorkomende soort droom en betekent meestal dat de dromer zich blootgesteld, kwetsbaar en overgeleverd aan de genade van anderen voelt. Het kan ook zijn dat je de angst meedraagt dat iemand je stiekum probeer te filmen als je in je blootje staat.
Er zijn ook mensen die er op uit zijn iemand anders te vernederen via het rondsturen van blootfoto's. De beste strategie is om de mensen die het doen en de anderen die er in het geheim naar kijken te verachten vanwege hun stommiteit. In principe zijn we allemaal naakt hetzelfde. Door jezelf innerlijk boven dergelijke misdragingen van gluurfoto's rondsturen te plaatsen en de daders te minachten worden zij juist beschaamd gemaakt.

4. Je in je droom modieus aankleden geeft aan dat je sociaal en professioneel vooruitgaat. Je uitkleden daarentegen. duidt echter op tijdelijke tegenslagen. Let op: tijdelijk.

5. Vuile kleding of gedragen kleding zijn een waarschuwing om niemand op haar/zijn woord te geloven. Check zelf de feiten. Kapotte kleding kan verwaarlozing aangeven. Of -ten onrechte- gevoelens van minderwaardigheid. Zorg goed voor jezelf. Ieder mens is waardevol.

6. Te strakke of ongemakkelijk zittende kleding dragen in de droom laat zien dat je betrokken kan zijn of worden bij een stekelige situatie of dat sommige situaties in je leven je een ongemakkelijk gevoel geven. Kijk of je wat kian aanpassen of veranderen.

7 . U doet andere kleding aan in uw droom. Een nieuwe fase in uw leven, nieuw werk of een andere baan.

8. U gooit oude kleding weg. Dat kan van alles zijn. U gaat een ouderwetse manier van denken of leven achter u laten. U verandert in zaken. U krijgt een nieuwe liefde.

9. Kleding dragen van het andere geslacht. Dit kan gewoon wensdenken zijn. U houdt ervan om een andere kant van uw persoonlijkheid meer te accentueren. Dat is uw goed recht. Je bent wie je bent. Het kan ook het ontwikkelen van meer mannelijke of vrouwelijke kenmerken zijn. Of het bereiken van een beter evenwicht tussen uw innerlijke Yin- en Yangenergie.

10. Kleur: donkere kleuren verwijzen naar sombere moods. Felle tinten: vrolijkheid en lichtheid. Geel: financieel succes. Blauw: succes door aanhoudende inspanning. Rood: tijdige verlossing van een lastige situatie. Groen: voorspoed en geluk. Gemengde kleuren: snelle veranderingen.

...VROLIJKE KLEUREN BIJ JURKEN VAN  SEPEHR MAGHSOUDI IN DE DROOM DRAGEN BETEKENT EEN AANGENAME STEMMING...