Afghaanse modeontwerper Nawed over Kracht

  PARIJS - De Afghaanse modeontwerper Nawed Elias gaf zojuist een show in Parijs tijdens de Haute Couture Week. De jonge modeontwerpers in ons land die ver van hun geboortegrond een bestaan opbouwen moeten wel heel goed beslagen ten ijs komen om dat naast hun gewone bestaan toch nog voor elkaar te krijgen. Zij hebben allen op hun eigen creatieve manier een inspirerende visie op wat van waarde is in hun en after all ook in ons leven.

Nawed Elias is geboren als afstammeling van trotse voorouders uit de afgelegen provincie Paktia. Tussen eindeloze bergen, droge woestijnvlakten en groene bossen overleven de Pashtun stammen. De bewoners dragen er zelfbewust hun kleurrijke en zonbleekte kleding. Ook in het dorp Zazai, waar Nawed nu in ons land dagelijks over droomt.

Dit is een foto uit zijn nieuwe collectie. Wie deze schitterend geklede vrouw ziet op een foto van de onlangs door hem gelanceerde Parijse show weet in één hartbrekend beeld wat Nawed Elias ons wil meedelen. Het is zo duidelijk dat uw redactrice er bijna kippevel van krijgt... Hij zegt: "Hier sta ik in de Stad van de Liefde. En juist hier wil ik met deze nieuwe collectie aandacht eisen voor de Afghaanse vrouwen. Daarom sta ik hier ... "

En zoals meer fantasierijke volken uit andere culturen ontbreekt bij hem ook niet dat gevoel voor poëzie als hij zoals wij Hollanders dat zeggen 'ter zake komt'. Hij zegt: “Mijn dode ziel begon weer te leven. Want hij zag de kracht in ogen van elke Afghaanse vrouw.”

Dat zijn woorden die ons raken want ondanks de continue objectificatie, mishandelingen, verminking en pogingen om Afgaanse vrouwen monddood te maken, spreken deze krachtige vrouwen zich uit.

Elke dag vechten Afgaanse vrouwen voor hun rechten. Zelfs voor zoiets vanzelfsprekende als het mogen gebruiken van hun eigen voornaam moeten zij strijden. (!) En dat doen zij, dappere Afghaanse rolmodellen staan op met ambitieuze projecten en laten zien dat ze er zijn en zich niet de mond laten snoeren.

"Deze Kracht geeft mij Nawed Elias weer geloof, geloof op een betere toekomst. Het inspireert mij om weer dag en nacht aan het werk te gaan om een nieuwe collectie te maken die hopelijk bijdraagt aan de bewustwording van de wereld waarin Afgaanse vrouwen moeten leven."

“Met mijn collectie laat ik de kracht zien van Afghaanse vrouwen maar ook de donkere dagen, een 'hell' op aarde waar veel vrouwen al jaren doorbrachten en anderen nog steeds in leven.“

#AfghanWomenWillNotGoBack

...HARTBREKENDE FOTO VAN EEN CREATIE VAN DE AFGHAANSE DESIGNER NAWED ELIAS VAN ZIJN SHOW IN PARIJS... 

FOTO: SHANNON LE