Theresia Vreugdenhil overleden

altRIJSWIJK - Couturier Theresia Vreugdenhil is op 11 juli overleden. Dit heeft haar familie zaterdag bekend gemaakt. Vreugdenhil was meer dan 40 jaar de vaste kledingontwerpster van prinses (en later koningin) Beatrix. Ze werd 82 jaar. In 1999 ontving mevrouw Theresia Vreugdenhil-Werdler kreeg het Erekruis in de Huisorde van Oranje. De ontwerpster heeft een aantal decennia mede het kledingbeeld van de koningin vorm gegeven. Zij werkte veelal met patronen van Franse en Italiaanse couturiers.

Vreugdenhil ontwierp en maakte de japon die Beatrix droeg bij de inhuldiging in 1980 van ivoorkleurige crêpe double. Toen zij de Nederlandse koningsmantel restaureerde schreef zij met haar werk geschiedenis. En dat bleek een hele zware taak waar zij echter voortreffelijk in slaagde.

Vanaf de jaren negentig werd Vreugdenhil geassisteerd door haar dochters Saskia en Magteld en een team van zelf opgeleide coupeuses. Zij werkte jarenlang met veel toewijding aan de continuïteit en herkenbaarheid van de specifieke kledingstijl van de vorstin als staatshoofd.

In 2007 stopte Vreugdenhil met ontwerpen voor de vorstin maar zij bezocht nog regelmatig coutureshows en toonde zich zeer geïnteresseerd in belangrijke Nederlandse ontwerpers.