Amsterdam Fashion Gala plaatst Nederlandse mode in de schijnwerpers

altAMSTERDAM – Tijdens het Amsterdam Fashion Gala, powered by Sapph, is model Irene van de Laar gelauwerd met de Lifetime Achievement Award van de Dutch Model Awards. De jury prijst Van de Laar om haar veelzijdige oeuvre als model, presentatrice en actrice.
Irene van de Laar is een van de eerste bekende Nederlanders die de catwalk van de top van de Nederlandse mode wist te betreden en mag zij zich al jaren de muze van couturier Frans Molenaar noemen. Eerdere winnaars van de Lifetime Achievement Award waren Frederique van der Wal, Doutzen Kroes en vorig jaar Daphne Deckers.

De net 16-jarige Félice Roedema uit Amsterdam mag zich Dutch Model of the Year 2011 noemen. De Havo 4-leerlinge is de muze van de Amsterdamse ontwerper Tony Cohen. Op haar 15e mocht zij voor hem op de New York Fashion Week lopen en heeft zij vele shoots in binnen- en buitenland gedaan voor verschillende ontwerpers. In Nederland loopt zij shows voor Addy van den Krommenacker, Monique Collignon, Paul Schulten, Ronald Kolk en Jos van Raak. Op eigen wilskracht en zonder de hulp van een modellenbureau is het haar gelukt om een vaste plek in de modellenwereld te veroveren.

Modellen die ook een onderscheiding, speciaal ontworpen door Swarovski, in ontvangst mochten nemen waren: Monique Kruyssen (Cover Award), Nadia Palesa Poeschmann (Talent Award), Josh Veldhuizen (Catwalk Award), Kim Kötter (Style Award) en Annette Wolf kreeg de Publieksprijs. Op het Amsterdam Fashion Gala kreeg Sheila de Vries uit handen van fotografe Patricia Steur de Fashion Museum Award 2011, ontworpen door Hayo Sol, omdat zij met haar creaties een brug weet te slaan tussen landen en culturen. Vorig jaar nam Addy van den Krommenacker de prijs in ontvangst. Edgar Vos kreeg een postuum eerbetoon. Zijn levenspartner Geert Eijsbouts nam voor hem de Amsterdam Fashion Award in ontvangst.

Bij de Amsterdam Fashion Awards werden ook Bridget Maasland, sterrenkapper Hedwich Vigelandzoon, visagist Roberto Dresia, modeman Rob Heilbron, Jeroen van de Mast en fotograaf Roland Smulders met een carrièreprijs beloond. De glamourvolle avond werd gepresenteerd door actrice Miryanna van Reeden in het vernieuwde Fashion Museum | Nederlands Modemuseum in Magna Plaza achter het Koninklijk Paleis in de hoofdstad.