• 'The Art of Perception'

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • MEESTERLIJK met Nederlands Paviljoen viert 6de Editie

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

  BREDA - De nieuwe collectiestukken te zien in de expositie van Mattijs van Bergen voor deze zomer zijn geïnspireerd door de sterke vrouwen van Nassau en de geschiedenis van de Grote Kerk Breda. Zo zijn Johanna van Polanen en het harnas van Engelbrecht II inspiratiebronnen voor Mattijs.

De creaties zijn een ode aan de vrouw en belichten haar als muze, godin, heldin, koningin, beschermer en als gever van leven. Creative Luxury for Headstrong Women - de centrale visie van Van Bergens werk - sluit naadloos aan bij Breda én bij de Grote Kerk Breda.
Zo kent iedereen in Breda de spreuk, die in 1667 is gegraveerd op de grote Nassauklok van de kerk: “Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven.” De verbinding tussen de Grote Kerk Breda en het koninklijke Nederland gaat al eeuwen terug.

In de 15de en 16de eeuw lieten de voorvaderen van de huidige koninklijke familie, de Nassaus, de Grote Kerk Breda bouwen in een rijke, Brabants gotische stijl. Dit belangrijke Rijksmonument is naast symbool van pracht en praal ook de rustplaats van negen Nassaus en de eerste prins van Oranje die in de imposante Prinsenkapel in de Grote Kerk Breda begraven liggen. Voor de bouw en inrichting van de kerk hebben de Nassaus met regelmaat belangrijke ambachtslieden en kunstenaars opdrachten gegeven.

Nu, in de 21ste eeuw, wil de Grote Kerk Breda weer als opdrachtgever een podium bieden aan talentvolle jonge ontwerpers en kunstenaars. Met Royal Fashion Design bijt Mattijs van Bergen het spits af die past binnen deze visie, waarin erfgoed en hedendaagse makers samenkomen. De presentatie Royal Fashion Design - Mattijs van Bergen is samengesteld door Marieke Wiegel, curator en directeur van de Stichting Grote Kerk Breda in nauwe samenwerking met Mattijs.

De tentoonstelling vindplaats in het kader van het Nassaujaar en sluit aan op de verhaallijn Koninklijk Nederland van NBTC Holland Marketing. Naast Breda organiseren koninklijke steden als Apeldoorn, Delft, Den Haag en Leeuwarden activiteiten die eveneens op dit thema aansluiten.

Mattijs van Bergen (1980) in Beuningen geboren als zoon van een edelsmid en een kunstschilder. Na het behalen van zijn ArtEZ bachelor vervolgde hij zijn studie aan het prestigieuze Central Saint Martins College in Londen. Zijn plissés, handgemaakte en geborduurde applicaties, gelaagdheid van stoffen en verrassende kleur- en materiaalcombinaties karakteriseren zijn handschrift.

Zijn eerste collecties maakten al snel indruk in de modewereld, zo won hij in 2012 de prestigieuze Dutch Fashion Award. Na zijn studie start hij zijn eigen label en verovert de internationale modewereld. In 2015 breekt hij met de dwingende snelheid van het conventionele modesysteem en zoekt hij volledige toewijding in het ontwerpen van seizoen onafhankelijke collecties met duurzame, tijdloze ontwerpen voor particulieren.

Daarnaast ontwierp hij kostuums voor nationale en internationale theater- en operagezelschappen en maakte hij statement-stukken als The Amsterdam Rainbow Dress, die aandacht vraagt voor landen waar homoseksualiteit nog steeds verboden is. Tevens was hij verantwoordelijk voor de bedrijfskleding van o.a. Monuta en de Efteling.

Eind 2019 schonk Mattijs van Bergen een aantal van zijn creaties aan het Centraal Museum in Utrecht.

De bekende Nederlandse modefotografen Petrovsky & Ramone fotografeerden op uitnodiging van de Grote Kerk Breda in hun eigenzinnige stijl de nieuwe ontwerpen van Mattijs van Bergen.

Deze zes beelden zijn als blow-ups in de kooromgang van de kerk te zien en worden gebruikt als campagnebeelden voor de tentoonstelling. Daarnaast heeft Pastrami Film Company bij de tentoonstelling een korte documentaire gemaakt over het creatieve maakproces van Mattijs van Bergen.

Het Rotterdamse filmproductiebedrijf bevindt zich op het snijvlak van fictie en documentaire en weet met een eigenzinnige en innovatieve blik verhalen te vertellen. Zij maakten eerder al video’s voor het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag en VPRO Mondo.

De video zal worden vertoond in de tentoonstelling en op social media. Voor meer info; zie de site grotekerkbreda.nl

Dit event vindt plaats in samenwerking met NBTC, verhaallijn Koninklijke Nederland. Het is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Gemeente Breda, Fonds21, BredaMarketing en particulieren donateurs.

Royal Fashion Design - Mattijs van Bergen
In Grote Kerk Breda
29 mei – 29 augustus 2021
Open: ma-za 10u -17u / zo 13u – 17u

Toegang gratis op zondagen en woensdagen - Toegang gratis alle dagen: Tot 18 jaar, Vrienden Grote Kerk Breda, Gilde- en
Genootschapsleden, ICOM pashouders, Bankgiro Loterij pashouders