• De INFINITY collectie van BIGLI

 • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Hongaarse dissidente filosoof Gáspár Miklós Tamás overleden

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 16 januari 2023 - BUDAPEST - Filosoof en schrijver Gáspár Miklós Tamás, die een belangrijke rol speelde in de oppositie tijdens en na het communistische regime in Hongarije, is op 74-jarige leeftijd overleden, heeft Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant maandag vernomen. Geboren in Cluj, Roemenië, emigreerde Tamás in 1978 naar Hongarije, waar hij een van de bekendste leden van de anti-communistische oppositie zou worden.

In latere jaren werd Tamás een uitgesproken criticus van de rechtse nationalistische regering van premier Viktor Orbán, omdat hij zich zorgen maakte over de vermeende autocratische stijl van de Hongaarse leider. In interviews met een verslaggever van Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant uitte Tamás zijn bezorgdheid over de naoorlogse Hongaarse samenleving. Als sleutelfiguur binnen de democratische oppositie in het tijdperk van communistisch leider János Kádár, nam de tot politicus omgeturnde academicus deel aan een gewaagde bijeenkomst van Hongaarse oppositiegroepen toen de troepen van de Sovjet-Unie het land nog bezet hielden.

Na die bijeenkomst in de Hongaarse stad Monor in 1985 speelde hij een rol in de val van de Hongaarse communistische dictatuur. Tamás werd uiteindelijk parlementslid voor de Vrije Democraten in het eerste na het communisme onafhankelijk gekozen parlement van Hongarije van 1990 tot 1994. Hij stond tussen 1992 en 1994 aan het hoofd van het Nationaal Bestuur van de partij, voordat hij in 2000 uit de liberale partij stapte.Ironisch genoeg identificeerde de filosoof zich opnieuw als marxist in de eerste jaren van de 21e eeuw.Tussen 2010 en 2011 was hij ook voorzitter van buitenparlementair GroenLinks.

Vanaf 1989 was Tamás universitair hoofddocent aan het departement filosofie van de ELTE-universiteit van Boedapest, voordat hij hoofddocent werd aan het Instituut voor Filosofie van de Hongaarse Academie van Wetenschappen.Sinds 2007 is hij gasthoogleraar aan de Centraal-Europese Universiteit (CEU), die onder de regering-Orban gedwongen werd haar activiteiten buiten Hongarije voort te zetten. Later raakte hij betrokken bij de milieupolitiek.

In 2005 werd Tamás onderscheiden met het Middelste Kruis van de Orde van Verdienste van de Republiek Hongarije "als erkenning voor zijn opmerkelijk wetenschappelijk en educatief werk, alsook voor zijn activiteiten in de journalistiek en het openbare leven".

In 2016 gaf hij de onderscheiding echter terug na spanningen met de regering-Orbán. Vier jaar later, in 2020, werd hij ereburger van Boedapest, dat momenteel wordt bestuurd door oppositieburgemeester Gergely Karácsony.Tamás deelde zijn opvattingen graag met een internationaal publiek. Hij was gasthoogleraar aan Yale University in de Verenigde Staten en doceerde aan Britse en Franse universiteiten.Hij omarmde het idee dat macht corrumpeert en dat elke hiërarchie die niet ethisch te rechtvaardigen is, moet worden ontmanteld.

Zijn leven werd beïnvloed door de ervaringen van zijn moeder, die Joods was. Zij ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan deportatie naar het concentratiekamp Auschwitz, omdat ze volgens historische documenten gevangen was gezet omdat ze communiste was. 

DE HONGAARSE SCHRIJVER EN FILOSOOF GÁSPÁR MIKLÓS TAMÁS HAD EEN  VEELBEWOGEN LEVEN ...