• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Poppens bij herdenking: ‘Oorlog dichterbij’

amstelAMSTELVEEN - 4 mei 2024 - Evenals de nationale herdenking in Amsterdam is die bij het monument aan de Amsterdamseweg in Amstelveen zonder incidenten verlopen. Het regenachtige weer heeft daarbij misschien geholpen. Tijdens de twee minuten stilte regende het, waardoor velen onder een paraplu die beleefden. Dat was ook al zo tijdens de toespraak van burgemeester Tjapko Poppens, die onder meer zei dat oorlog dichterbij voelt dan decennialang in Nederland. Hij legde samen met de kinderburgemeester Milanka uit Nes aan de Amstel ook de eerste krans bij het monument. De herdenking werd door enkele honderden mensen, veelal onder paraplu’s, bijgewoond.

Als altijd leidde Hugo van der Kooij, bestuurslid van stichting Amstelveen Oranje, de bijeenkomst. Die liet niets aan het toeval over een was ’s middags al vroeg bij het monument om onder meer te zorgen dat het Harmonie Orkest Amstelveen (HOA) droog kwam te zitten. En toen bijna iedereen al was vertrokken stond hij er nog om te zorgen dat onder meer alle attributen die nodig zijn voor een dergelijke herdenking in de betreffende auto’s werden geladen.

Amstelveen, dicht bij Schiphol gelegen, maakte ernstige bombardementen mee, zei de burgemeester. “En dat was helaas nog maar het begin.” Voordat hij sprak, lazen stadsdichteres Nikki Szofia, leerlinge Angelina Kotova van Panta Rhei en de kinderburgemeester door hen zelf gemaakte gedichten voor. Poppens zei dat elke familie een eigen verhaal heeft over de bezetting, verzet, onderduiken, angst voor razzia’s, deportaties, willekeur van de bezetter, werken (onder dwang) in Duitsland, bommenwerpers, schuilkelders, avondklok en tulpenbollen in de hongerwinter. Ook bij jongere generaties leven volgens hem de littekens van de oorlog, waarbij hij ook de trauma’s van Rusland, Oekraïne, Hamas en Israël noemde. “Door de gebeurtenissen in de wereld beseffen we dat onze democratie en vrijheid kwetsbaarder zijn dan we dachten“, zei hij. “Op een dag als vandaag staan wij stil bij wat oorlog en bezetting betekenen en hoe dankbaar wij mogen zijn dat wij in een vrij land leven. Een land waarin je mag zijn wie je bent en vrij bent om je uit te spreken.”

Poppens benadrukte dat de vrijheid van de één niet ten koste mag gaan van de vrijheid van iemand anders. Discriminatie en racisme zijn volgens hem nooit helemaal weg geweest, maar het steekt nu kwaadaardig de kop op. “In onze huidige samenleving en het politieke debat lijkt het wijzen naar bepaalde groepen en het beledigen van anderen soms ‘normaal’ te zijn geworden. Dat is zorgelijk en moeten wij allen tegengaan.”

Volgens hem leren de verhalen uit de oorlog de maatschappij wat er kan gebeuren als men dat niet meer doet. Herinnerend aan de tv-serie over de Joodse Raad, constateerde hij dat wat met een bordje ‘verboden voor Joden’ begon met moord eindigde. Het schijnt normaal te worden dat men elkaar in de samenleving en het politieke debat bepaalde groepen beledigt, zei hij. “Laten we er met elkaar voor zorgen dat intimidatie en bedreiging niet ‘normaal’ worden.” In dat verband noemde hij kranslegging, na zijn speech, door diverse vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen (van Joods tot Islamitisch en van Protestants tot Rooms Katholiek) met de tekst ‘Ieder mens is kostbaar’. “

Het is een oproep om te herdenken vanuit het besef dat ieder mens evenveel waard is, ongeacht geloof, overtuigingen, achtergrond, geaardheid of wat dan ook. Het is een vervolg op hun gezamenlijke verklaring van afgelopen najaar waarin zij stelden dat wij vreedzaam kunnen samenleven in Amstelveen en dat geweld nooit een oplossing is.”

Herdenken brengt inwoners naar hij hoopte tot elkaar. “We herdenken nadrukkelijk ook de mensen die stierven tijdens oorlogssituaties nadien of tijdens vredesmissies waaraan Nederland deelnam. Een aantal veteranen is hier vanavond ook aanwezig.”

Hij eindigde met de laatste regels van een gedicht van Leo Vroman uit 1954: ‘Kom vanavond met verhalen / van hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen: / alle malen zal ik wenen’.

FOTO: I AMSTELVEEN

DOOR: JOHAN TH. BOS

- AMSTELVEENBLOG -