• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea eist honderden doden

papoeaWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 26 mei 2024 - PORT MORESBY – De reddingspogingen gingen zondag door toen het dodental als gevolg van de enorme aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea in een afgelegen dorp steeg tot 670, zeiden VN-functionarissen. Inwoners van het dorp Kaokalam in de provincie Enga, ongeveer 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port Moresby, vonden aanvankelijk de lichamen van meer dan 100 mensen.

Maar het dodental liep snel op naarmate de omvang van de ramp duidelijk werd, en velen haastten zich om het land in de Stille Zuidzee ten noorden van Australië te helpen.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN verhoogde zondag haar inschatting van het dodental tot meer dan 670, omdat hulpverleners en getraumatiseerde familieleden de hoop hadden opgegeven dat er nog overlevenden zouden worden gevonden.

Het bureau baseerde zijn schattingen van het dodental op informatie van functionarissen in het dorp Yambali in de provincie Enga, die lieten weten dat meer dan 150 huizen zijn begraven tijdens de aardverschuiving van vrijdag, aldus Serhan Aktoprak, het hoofd van de IOM-missie in Papoea-Nieuw-Guinea. "Het land glijdt nog steeds weg, rotsen vallen, de grond barst als gevolg van een voortdurend verhoogde druk en het grondwater stroomt; het gebied vormt dus een extreem risico voor iedereen", waarschuwde Aktoprak.

Meer dan 250 huizen in de buurt zijn verlaten door de inwoners, die tijdelijk onderdak hadden gezocht bij hun familieleden en vrienden, en volgens schattingen van de IOM zijn ongeveer 1.250 mensen ontheemd geraakt. “Mensen gebruiken graafstokken, schoppen en grote landbouwvorken om de onder de grond begraven lichamen weg te halen”, zei Aktoprak.

De IOM zei dat ook een basisschool, kleine bedrijven en kraampjes, een gastenverblijf en een benzinestation begraven waren.

Elizabeth Laruma, voorzitter van de Porgera Women in Business Association, zei eerder al dat de huizen met de grond gelijk werden gemaakt toen de zijkant van een nabijgelegen berg bezweek.

"Het gebeurde toen mensen in de vroege uren nog sliepen dat het hele dorp instortte", vertelde Laruma aan de Australische omroep ABC. “Voor zover ik het me kan voorstellen, zijn het ongeveer honderd mensen die onder de grond begraven liggen.”

Beelden die op sociale media-door dorpelingen en lokale media werden geplaatst, toonden hoe mensen over rotsen, ontwortelde bomen en hopen aarde klauterden, op zoek naar overlevenden. Op de achtergrond waren vrouwen hoorbaar aan het huilen, zeiden verslaggevers.

De aardverschuiving trof een deel van de snelweg nabij de Porgera-goudmijn, geëxploiteerd door Barrick Gold via Barrick Niugini Ltd, de joint venture met het Chinese Zijin Mining.

De Porgera-snelweg blijft geblokkeerd, zei IOM, en de enige manier om de Porgera-goudmijn en andere plaatsen afgesneden van de rest van de provincie Enga te bereiken was per helikopter. De geografische afgelegen ligging en het ruige, heuvelachtige terrein vertragen naar verluidt de reddings- en hulppogingen.

Deze strijd heeft de ellende vergroot voor een land waar “40 procent van de geschatte bevolking van 10,3 miljoen mensen onder de extreme armoedegrens leeft, en 41 procent van de kinderen in armoede leeft”, aldus het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF).

Het was niet meteen duidelijk welke impact de aardverschuiving van vrijdag had op christelijke missionarissen die in het land werken, dat de enige landgrens deelt met Indonesië in het westen en direct grenst aan Australië.

Bij andere aardverschuivingen en aardbevingen, aldus de missiegroep World Gospel Mission (WGM), werden verschillende kerken verwoest.