• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Mexicaanse verkiezingen overschaduwd door moord op kandidaat

mexicoWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 30 mei 2024 - MEXICO CITY – Donderdag werd een burgemeesterskandidaat dood geschoten in de zuidwestelijke staat Guerrero in Mexico, terwijl Mexicanen zich voorbereidden op lokale en nationale verkiezingen waarin ze waarschijnlijk de eerste vrouwelijke president van het land zouden kiezen, te midden van massale moordpartijen. Alfredo Cabrera, die zich kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van de stad Coyuca de Benítez, werd tijdens een campagnegebeurtenis door een schutter vermoord, zeiden getuigen.

Op videobeelden was te zien hoe hij supporters de hand schudde vóór zijn slotbijeenkomst in de staat Guerrero. Men kon zien dat iemand hem naderde toen plotseling zo'n vijftien schoten door de hele omgeving weergalmden.

Staatsfunctionarissen van Guerrero zeiden dat leden van de Mexicaanse Nationale Garde terugschoten en de schutter ter plaatse doodden. De burgemeester stond naar verluidt onder politiebescherming nadat hij in 2023 het doelwit was geweest van een eerdere aanslag. De autoriteiten kondigden een onderzoek aan naar een mogelijk motief.

Het was het jongste geweld in de aanloop naar de verkiezingen van zondag, waarbij een nieuwe president, leden van het parlement, negen gouverneurs en bijna 20.000 lokale functionarissen zullen worden gekozen.

De verkiezingsperiode wordt beschreven als “Mexico's meest gewelddadige” in de recente geschiedenis. Er zijn meer dan 20 kandidaten gedood en honderden anderen bedreigd, zeggen goed ingelichte bronnen.

De nieuwe leider van Mexico, de grootste handelspartner van de VS, zal waarschijnlijk proberen de geweldsspiraal te doorbreken en kan bilaterale samenwerkingen die hebben geholpen de massale migratie naar de Verenigde Staten te verminderen maar uiteindelijk niet te beëindigen, laten wankelen of breken.

Hoewel immigratie een topprioriteit was bij de komende Amerikaanse verkiezingen, wordt het zelden genoemd in de presidentiële race van Mexico, wat duidt op interne zorgen over veiligheidskwesties, merkten commentatoren op.

Volgens het National Institute of Statistics and Geography vinden zes op de tien volwassenen in Mexico het onveilig om in hun stad te wonen, voornamelijk vanwege de angst voor diefstal of gewapend geweld.

Mexico heeft de afgelopen zes jaar ruim 188.000 moorden geregistreerd, ook al is het moordcijfer heel licht gedaald ten opzichte van het recordhoogte in 2018. De verkiezingsperiode wordt beschreven als “Mexico's meest gewelddadige” in de recente geschiedenis. Er zijn meer dan 20 kandidaten gedood en honderden anderen bedreigd, zeggen goed ingelichte bronnen.

De nieuwe leider van Mexico, de grootste handelspartner van de VS, zal waarschijnlijk proberen de geweldsspiraal te doorbreken en kan bilaterale samenwerkingen die hebben geholpen de massale migratie naar de Verenigde Staten te verminderen maar uiteindelijk niet te beëindigen, doen wankelen of breken.

Afpersing door gewapende groepen blijft in het hele land gebruikelijk en uit officiële gegevens blijkt dat het aantal meldingen van gedwongen verdwijningen is toegenomen tijdens het zes jaar durende presidentschap van Andrés Manuel López Obrador, die zich niet opnieuw verkiesbaar kan stellen vanwege een beperkte ambtstermijn.

Deze verkiezingscyclus is gevaarlijk geweest voor politici, “waarbij minstens twintig kandidaten zijn gedood en 469 speciale politiebescherming hebben gekregen vanwege bedreigingen”, aldus het ministerie van Veiligheid.

De twee belangrijkste presidentskandidaten zijn Claudia Sheinbaum van de regerende Morena-coalitie en Xóchitl Gálvez, een voormalig senator van de oppositiecoalitie genaamd Fuerza y ​​Corazón por México. Sheinbaum, die voorop loopt in de peilingen, is een wetenschapper en voormalig leider van de regering van Mexico-Stad.
Haar voorstellen om het geweld een halt toe te roepen weerspiegelen grotendeels die van haar mentor, López Obrador, die de Nationale Garde oprichtte en deze aanzienlijke macht gaf over de openbare veiligheid, terwijl hij tegelijkertijd zijn beroemde 'knuffels, geen kogels'-mantra promootte.

Ze heeft ook beloofd een nieuw nationaal strafrechtelijk onderzoeksprogramma op te zetten om de straffeloosheid aan te pakken, aangezien ruim 98 procent van de misdaden in Mexico onbestraft of onopgelost blijft. Gálvez, een ingenieur, heeft beloofd een nieuwe, maximaal beveiligde gevangenis te bouwen, te investeren in forensisch onderzoek en het rechtssysteem te versterken. Ze wil de Nationale Garde in kritieke gebieden inzetten, maar deze door burgers laten leiden.

Achter hen staat Jorge Álvarez Maynez van de centristische partij Movimiento Ciudadano.

Toch kwamen de veiligheidsinitiatieven te laat voor burgemeester Cabrera en talloze anderen die werden gedood, maar wier namen wellicht nooit bekend zullen worden.
De moord op Cabrera werd veroordeeld door Xóchitl Gálvez, die zich kandidaat stelt voor het presidentschap van de centrumrechtse oppositiecoalitie. Gálvez zei: "Geen woorden genoeg om de verontwaardiging die ik voel uit te drukken."

Ze voegde eraan toe dat ze Alfredo Cabrera had ontmoet en hem 'een genereuze en oprechte man' had gevonden.

Gálvez, 61, werd gesteund door een coalitie van oppositiepartijen die de regeringspartij Morena uit haar ambt wilden ontzetten. Ze zullen nu op zoek moeten gaan naar een nieuwe kandidaat, net als andere groepen die protest aantekenen ​​in het met bloed besmeurde Mexico.