Honderd doden door aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 28 juni 2024 - PORT MORESBY – Dorpsbewoners in een afgelegen dorp in Papoea-Nieuw-Guinea hadden vrijdag moeite om alle lichamen te bergen nadat een enorme aardverschuiving meer dan 100 mensen het leven kostte, zeiden bewoners. De aardverschuiving vond naar verluidt om 03.00 uur lokale tijd plaats in het dorp Kaokalam in de provincie Enga, ongeveer 600 kilometer ten noordwesten van Port Moresby, de hoofdstad.
De provinciale bestuur van Enga zei dat ze een noodhulpteam had samengesteld om de schade snel in kaart te brengen.
Het riep lokale gezondheidsinstellingen en hulpgroepen op om stand-by te staan om te helpen bij herstel- en hulpverleningsinspanningen.
Bewoners zeggen dat de huidige schattingen van het dodental boven de 100 liggen, hoewel de regering geen officieel dodental als gevolg van de aardverschuiving heeft vrijgegeven.
Elizabeth Laruma, de voorzitter van de Porgera Women in Business Association, zei dat huizen werden platgewalst toen de zijkant van een nabijgelegen berg het begaf.
“Het gebeurde in de vroege uren toen mensen nog sliepen en het hele dorp instortte”, vertelde Laruma aan de Australische omroep ABC. “Voor zover ik weet zijn er ongeveer honderd mensen die er door onder de grond begraven zijn.”
Het was de laatste tegenslag voor een land op het oostelijke deel van het op één na grootste eiland ter wereld, dat ten prooi valt aan vulkanische activiteit, aardbevingen en vloedgolven.
Deze strijd heeft de ellende vergroot voor een land waar “40 procent van de geschatte bevolking van 10,3 miljoen mensen onder de extreme armoedegrens leeft, en 41 procent van de kinderen in armoede leeft”, aldus het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF).
Het was niet meteen duidelijk wat de aardverschuiving van vrijdag betekende voor christelijke missionarissen die werken in het land dat zijn ene landgrens deelt met Indonesië in het westen en tevens direct grenst aan Australië.
Bij andere aardverschuivingen en aardbevingen zei de missiegroep World Gospel Mission (WGM) dat verschillende kerken werden verwoest. Naast aardverschuivingen en aardbevingen is er ook sprake van geestelijke turbulentie, suggereerde WGM. Hoewel de cultuur nominaal ‘christelijk’ is, is ze nog steeds ‘doordrenkt van bijgeloof, waarden van het christendom raken vaak verstrikt in traditionele tribale overtuigingen’, aldus de groep.
“Papoea-Nieuw-Guineërs geloven in veel geesten, waardoor ze openstaan om over God te horen. Maar zodra iemand christen wordt , heeft hij toch vaak moeite om te stoppen met het geloven in en vrezen van de andere geesten”, voegde WMG eraan toe.
Naarmate er na de laatste aardverschuiving meer dode lichamen werden gevonden, werden er meer gebeden verwacht in en voor het onrustige land.
Ninga Role, afkomstig uit het zwaar getroffen Kaokalam maar studerend aan de universiteit in Madang, zei dat hij vrijdagochtend nieuws over de schade ontving.
Hij schat dat ten minste vier van zijn familieleden zijn omgekomen bij de aardverschuiving. "Ik voel me erg verdrietig. En ik ben verdrietig voor de hele gemeenschap”, zei hij tegen ABC, dat een basis heeft in Papoea-Nieuw-Guinea. "Ze hebben hun leven verloren, hun dierbaren, hun eigendommen."
Bewoners zeggen dat het moeilijk is om lichamen te lokaliseren. Op beelden op sociale media was te zien hoe bewoners enorme rotsen beklommen en lichamen uit het puin en onder de bomen trokken. Maar het leek niet eenvoudig om tussen ingestorte gebouwen te werken.
De aardverschuiving heeft ook een toegangsweg geblokkeerd naar de stad Porgera, waar zich een grote goudmijn bevindt.Laruma zei dat mensen in het gebied zich zorgen maken over de toegang tot goederen en diensten.
‘Als deze weg wordt afgesloten – en ik weet niet hoe lang dat gaat duren – zal dat een hele grote impact hebben op de mensen daarbuiten in het opzicht van goederen, brandstof en diensten’, zei ze. "Het zal een grote impact hebben op de levens van de mensen van Porgera en ook op de mijn."
Ze drong er bij de regering en niet-gouvernementele organisaties op aan om te helpen met onmiddellijke hulpverschaffing aan het gebied.
Het betekent een extra heftige uitdaging voor premier James Marape, die na de parlementsverkiezingen in juli 2022 werd herkozen als regeringsleider.