• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Rijksmuseum presenteert zomertentoonstelling Point of View

kindEen extravagante gouden tandenstoker in de vorm van een draak, een glas met daarop copulerende hanen, een Gispenbureau en het portret van vierjarige Willem III in een rok. In de tentoonstelling Point of View belicht het Rijksmuseum de verbeelding van gender door de eeuwen. 150 werken uit de Rijksmuseumcollectie - van de 16de t/m de 21ste eeuw - laten zien hoe ideeën over gender altijd van invloed zijn geweest op hoe we ons gedragen, kleden en uiten, en hoe die ideeën tot op de dag van vandaag steeds opnieuw veranderen.

Met werken van onder anderen Gesina ter Borch, Marlene Dumas, Bartholomeus van der Helst, Kinke Kooi, Robert Mapplethorpe, Erwin Olaf, Maria Roosen, Charley Toorop en Sara Troost. De tentoonstelling Point of View is te zien van 5 juli t/m 1 september in het Rijksmuseum.

POINT OF VIEW
Wat je ’s ochtends aantrekt, achter welk bureau je werkt of hoe je jezelf op de foto zet: ideeën over gender zijn van invloed op iedereen. Maar hoe die worden ingevuld, verschilt per eeuw en plaats. Dat laat deze tentoonstelling zien in tien thema's, waarbij vragen een leidraad vormen. Bestaan er mannelijke poses? Bepaalt gender wat je draagt? En bestaat ‘vrouwelijke’ kunst?

EEN ROK VOOR IEDEREEN
In Point of View bevinden zich meubels, schilderijen, foto's, tekeningen, kledingstukken, accessoires en schoeisel die door de eeuwen heen verschillende genderassociaties oproepen. Zo droegen alle kinderen in de 17de eeuw tot ongeveer hun zevende levensjaar een rok, wat te zien is op het recent verworven portret van de tweejarige Moses ter Borch (Gesina ter Borch, na 1667).

DIVERSITEIT VAN GENDER
Point of View toont ook hoe er altijd mensen zijn geweest wiens identiteit, expressie en ervaring niet binnen de conventionele kaders van mannelijkheid en vrouwelijkheid passen. Of het nu gaat om de vrouwelijke kunstenaars, die de blik op vrouwelijkheid verbreden en verdiepen, zoals Ferdi, Kinke Kooi en Thérèse Schwartze, of individuen die gendernormen oprekten, zoals koningin Christina van Zweden (1626-1689), die zich zowel vrouwelijk als mannelijk liet afbeelden. In de tentoonstelling worden hun verhalen en portretten uitgelicht. Ook worden portretten van recente iconen getoond die de fluïditeit van gender tonen, zoals Robert Mapplethorpe en Grace Jones.

CHEVALIER(ÈRE) D’ÉON
Ter gelegenheid van de tentoonstelling ontvangt het Rijksmuseum een schilderij van Chevalier(ère) d’Éon in langdurig bruikleen uit een particuliere collectie. Het schilderij van Jean-Laurent Mosnier (1743-1808), dat een jaar in het Rijksmuseum te zien zal zijn, vertelt het verhaal van de diplomaat en spion d’Éon (1728-1810), die in eigen tijd al een beroemdheid was. d’Éon leefde vijftig jaar als man en daarna dertig jaar als vrouw. Ondanks dat de beweegredenen niet zijn te achterhalen, is d’Éon een voorbeeld van iemand die voorbij traditionele gendergrenzen leefde.

MBO-STUDENTEN
Onder leiding van fotograaf Bete van Meeuwen laten tien mbo-studenten in tien foto's zien wat gender nu voor hen betekent. Een grotere selectie en een video van het maakproces is te zien op de website en in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

ONTWERP
Het ontwerp van de tentoonstelling is in handen van Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Irma Boom Office is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.

CONSERVATOREN
De tentoonstelling is samengesteld door Maria Holtrop, conservator geschiedenis, Charles Kang, conservator tekeningen, en Marion Anker, wetenschappelijk medewerker Vrouwen van het Rijksmuseum.

PROGRAMMA
Rondleiding Een roze geschiedenis - Een blik op de queer-geschiedenis in Nederland en wat we hiervan terugzien in de kunst. Deze rondleiding eindigt in de tentoonstelling Point of View.

5 juli t/m 4 augustus

Nederlands en Engels
Dialoog en film
Perspectief op gender toen en nu: experts gaan in gesprek over seksuele en genderdiversiteit in de geschiedenis en de rol van musea. Ook is er een vertoning van de korte film Below the Surface/Bajo la Superficie (2022) en gelegenheid om Point of View te bezoeken.

25 juli / 19.15–22 uur / € 5 pp.
Mogelijk dankzij het VSBfonds.

Lezing en film
Maaike Meijer (schrijver en emeritus hoogleraar genderstudies) geeft een lezing over de verbeelding van mannelijkheid in films. Met filmfragmenten en vertoning van een korte film. In samenwerking met Eye.
25 augustus / 14–15.30 uur / € 5 pp.

Workshop portrettekenen De basistechnieken van het portrettekenen. Hoe geef je iemand weer? Hoe zie jij jezelf en anderen?
22 juli-30 augustus / maandag t/m vrijdag / 13.30–16 uur / € 37,50

PODCASTAFLEVERING
Op 18 juli verschijnt een nieuwe aflevering in de podcastserie In het Rijksmuseum waarbij Lotte van Eijk (@lovaeij) in gesprek gaat met Maria Holtrop, kunstenaar Kinke Kooi en studenten Samuel en Ize.