• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Opvanglokaties voor asielzoekers gezocht

  Het kabinet werkt aan een wettelijke taak voor gemeenten om opvanglocaties voor asielzoekers te leveren. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer. Gemeenten in Nederland krijgen daarmee een medeverantwoordelijkheid in de opvang van asielzoekers. Dit moet in de toekomst zorgen voor voldoende opvangplekken en een betere spreiding van asielopvang over het hele land.

Sinds afgelopen zomer zijn er meer dan 17.000 opvangplekken gerealiseerd. Maar het is helaas niet genoeg. Op zeer korte termijn zijn er hard nieuwe locaties nodig. Op dit moment wordt elke dag hard gewerkt door verschillende partijen om asielzoekers ternauwernood onderdak te bieden. Dit kan zo niet langer en daarom moet er met een andere werkwijze voldoende en stabielere asielopvang komen.

Door gemeenten de wettelijke taak te geven locaties te leveren voor asielopvang, worden zij medeverantwoordelijk. Zo moet er stabielere asielopvang komen. Het COA blijft verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Daarnaast kijkt het kabinet naar de mogelijkheid om, als laatste redmiddel, ook een aanwijzingsbevoegdheid te introduceren als blijkt dat dat nodig is. Gemeenten die geen bijdrage leveren aan de gezamenlijke aanpak van de opvang, kan dan medewerking afgedwongen worden. Ongeveer een derde van de opvangplekken wordt op dit moment bezet gehouden door mensen met een verblijfsvergunning. Het is hard nodig dat zij uitstromen uit de asielopvang naar huisvesting in gemeenten. Niet alleen om de druk op de asielopvang te verlichten, maar ook voor hun integratie.

Gemeenten werken hier hard aan, maar het huisvestingstempo van statushouders is niet voldoende om de taakstelling inclusief achterstanden in te halen. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft daarom de provincies verzocht het interbestuurlijk toezicht te verscherpen en te versnellen bij gemeenten met achterstanden. Gemeenten kunnen bij het realiseren van huisvesting gebruik maken van verschillende ondersteuningsmaatregelen vanuit het Rijk.

Ook komt er een Task Force die het transformeren van gebouwen naar woningen en het realiseren van meer flexwoningen moet versnellen. Het kabinet heeft ook bekeken wat de mogelijkheden zijn binnen de bestaande juridische kaders. Daaruit zijn enkele opties gekomen op het gebied van ruimtelijke ordening.

Zo zou het COA, als alle vergunningen er zijn, een eigen pand in gebruik kunnen nemen zonder eerst een bestuursovereenkomst te sluiten met de gemeente, zoals nu gebruikelijk is. Een andere mogelijkheid is dat het Rijk het proces van de benodigde vergunningverlening naar zich toe trekt. Tot slot, zou het Rijk, net als bij bijvoorbeeld de bouw van windmolenparken, opvanglocaties kunnen realiseren door een inpassingsplan vast te stellen.

Uiteindelijk streeft het kabinet naar een stabiel opvangstelsel. Dat betekent niet alleen evenwichtig verspreid over het land, maar ook wendbaar zodat COA-locaties beter mee kunnen bewegen met de schommelingen van de instroom van asielzoekers en bezetting van asielopvangplekken.

Op dit moment worden verschillende plannen uitgewerkt om daar naartoe te werken, waarbij ook gekeken wordt naar de mogelijkheden voor kleinschaligere opvang. Daarbij blijft het kabinet nauw optrekken met medeoverheden.

GEMEENTEN MOETEN OPLOSSINGEN BEDENKEN VOOR OPVANGLOKATIES VAN ASIELZOEKERS VERSPREID OVER HET HELE LAND...

PLANNEN VOOR EEN NIEUWE AANPAK WORDEN UITGEWERKT ...