• "Kendall voor ABOUT YOU"

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • 'The Art of Perception'

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Sheila de Vries: Mexicaanse coutureshow

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • MEESTERLIJK met Nederlands Paviljoen viert 6de Editie

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Romeinse 'Villa Voerendaal' weer te bezoeken

  VENLO - Voor het eerst in tweeduizend jaar... Twee jaar lang onderzocht een team van experts de beroemde Romeinse Villa Voerendaal. Voor het eerst worden de resultaten nu gepresenteerd binnen een grote tentoonstelling in het Limburgs Museum. Dankzij 45.000 archeologische vondsten rond Villa Voerendaal werpt Oevers vol Romeinen een nieuw licht op de bewoners van de Romeinse grensstreek en het Limburgse achterland. Pronkstuk is een digitale 3D-reconstructie van de villa.

De tentoonstelling Oevers vol Romeinen met daarin het verhaal van Villa Voerendaal is enkele dagen terug geopend. Ooit was Villa Voerendaal het grootste landbouwbedrijf in dit deel van het Romeinse rijk. Er werd graan geteeld voor de troepen aan de limes, de grens van het rijk. Die lag in onze streken bij de Rijn.

Al in 1892 werden de eerste sporen van de villa herontdekt. Sindsdien vonden er verschillende archeologische opgravingen plaats, maar de vondsten werden nooit onderzocht. Daar bracht het Limburgs Museum verandering in. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Limburg werd in 2019 een onderzoek gestart.

Een team van 19 specialisten boog zich twee jaar lang over de 45.000 vondsten en de opgravingsdocumenten. Dat leverde een schat aan nieuwe informatie op. “Niet alleen over de Romeinse villa,” zegt onderzoeksleider Henk Hiddink.

“We hebben maar liefst 50 nieuwe houtbouwstructuren aangetroffen. Die dateren van de ijzertijd tot en met de middeleeuwen. De Romeinse fase is razend interessant, maar er blijkt dus veel, véél meer te zijn geweest.”

Nu, tweeduizend jaar later, kunnen bezoekers weer door Villa Voerendaal ‘wandelen’. Onderdeel van de tentoonstelling Oevers vol Romeinen is een digitale 3D-reconstructie. Daarin zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten laagdrempelig verwerkt. “Zo kun je het luxueuze woongedeelte bezoeken en allerlei objecten van dichtbij bekijken. Ook het badhuis is te zien,” zegt Anja Neskens van het Limburgs Museum. Water voor dat badhuis werd aangevoerd via een 2 kilometer lang aquaduct. Onderzoekers hebben de hele loop daarvan kunnen reconstrueren.

Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum denkt dat bezoekers van Oevers vol Romeinen “net zo gefascineerd zullen raken door het verhaal van de villa als onze onderzoekers.” Dat verhaal staat ook in een nieuw publieksboek, Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal. “Dat vertaalt de onderzoeksresultaten in een begrijpelijk verhaal voor jong en oud,” vertelt Mennings over het boek.

Ook is er een bordspel: ‘Het mysterie van Dame Voerendaal’.

De wetenschappelijke publicatie volgt later dit jaar tijdens een symposium in het Limburgs Museum.

LIMBURGS MUSEUM - KEULSEPOORT 5 - 5911BX VENLO