• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Romeinse 'Villa Voerendaal' weer te bezoeken

  VENLO - Voor het eerst in tweeduizend jaar... Twee jaar lang onderzocht een team van experts de beroemde Romeinse Villa Voerendaal. Voor het eerst worden de resultaten nu gepresenteerd binnen een grote tentoonstelling in het Limburgs Museum. Dankzij 45.000 archeologische vondsten rond Villa Voerendaal werpt Oevers vol Romeinen een nieuw licht op de bewoners van de Romeinse grensstreek en het Limburgse achterland. Pronkstuk is een digitale 3D-reconstructie van de villa.

De tentoonstelling Oevers vol Romeinen met daarin het verhaal van Villa Voerendaal is enkele dagen terug geopend. Ooit was Villa Voerendaal het grootste landbouwbedrijf in dit deel van het Romeinse rijk. Er werd graan geteeld voor de troepen aan de limes, de grens van het rijk. Die lag in onze streken bij de Rijn.

Al in 1892 werden de eerste sporen van de villa herontdekt. Sindsdien vonden er verschillende archeologische opgravingen plaats, maar de vondsten werden nooit onderzocht. Daar bracht het Limburgs Museum verandering in. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Limburg werd in 2019 een onderzoek gestart.

Een team van 19 specialisten boog zich twee jaar lang over de 45.000 vondsten en de opgravingsdocumenten. Dat leverde een schat aan nieuwe informatie op. “Niet alleen over de Romeinse villa,” zegt onderzoeksleider Henk Hiddink.

“We hebben maar liefst 50 nieuwe houtbouwstructuren aangetroffen. Die dateren van de ijzertijd tot en met de middeleeuwen. De Romeinse fase is razend interessant, maar er blijkt dus veel, véél meer te zijn geweest.”

Nu, tweeduizend jaar later, kunnen bezoekers weer door Villa Voerendaal ‘wandelen’. Onderdeel van de tentoonstelling Oevers vol Romeinen is een digitale 3D-reconstructie. Daarin zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten laagdrempelig verwerkt. “Zo kun je het luxueuze woongedeelte bezoeken en allerlei objecten van dichtbij bekijken. Ook het badhuis is te zien,” zegt Anja Neskens van het Limburgs Museum. Water voor dat badhuis werd aangevoerd via een 2 kilometer lang aquaduct. Onderzoekers hebben de hele loop daarvan kunnen reconstrueren.

Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum denkt dat bezoekers van Oevers vol Romeinen “net zo gefascineerd zullen raken door het verhaal van de villa als onze onderzoekers.” Dat verhaal staat ook in een nieuw publieksboek, Villa Voerendaal: van vondst tot verrassend verhaal. “Dat vertaalt de onderzoeksresultaten in een begrijpelijk verhaal voor jong en oud,” vertelt Mennings over het boek.

Ook is er een bordspel: ‘Het mysterie van Dame Voerendaal’.

De wetenschappelijke publicatie volgt later dit jaar tijdens een symposium in het Limburgs Museum.

LIMBURGS MUSEUM - KEULSEPOORT 5 - 5911BX VENLO