Mode ontmoet kunst in Helsinki
Finse ontwerpers geven vorm aan een nieuw tijdperk ...
In mei keert Fashion in Helsinki terug. Niet als een opgewekte modeshow vol glitter, maar als een intense zoektocht naar wat mode kan zijn: kunst, identiteit, rebellie. Van 21 tot en met 24 mei staat de stad in het teken van ontwerpers die de grenzen tussen mode en kunst laten vervagen — soms ingetogen, soms confronterend, maar altijd doordrenkt van een eigenzinnige, rauwe schoonheid.
Fashion in Helsinki (FiH) brengt jonge ontwerpers, gevestigde merken en kunstinstellingen samen in een programma dat net zo gelaagd is als de stad zelf. Modeshows, tentoonstellingen, prijsuitreikingen en de beroemde afstudeershow van de Aalto-universiteit laten zien waarom Finland een broedplaats is voor de mode van de toekomst. "Finse mode draait om kwaliteit boven kwantiteit," zegt Martta Louekari, communicatiedirecteur van Fashion in Helsinki. "Onze ontwerpers verleggen de grenzen van wat mode kan zijn, met vrijheid en een vrije stijl als fundament."
VAN BRUTALISTISCHE WIJKEN NAAR MUSEALE ZALEN ...
FiH opent op woensdag 21 mei met een modeshow tussen de betonnen structuren van de brutalistische wijk Merihaka, een van de ruigste wijken van Helsinki. Latimmier, Rolf Ekroth, Sini Saavala, Linda Kokkonen en Hedvig tonen daar hun nieuwste collecties. De rest van de week strijkt Fashion in Helsinki neer in musea verspreid over de stad, met als kloppend hart het populaire Amos Rex. Hier wordt "Amos Rex SS25" gepresenteerd: een creatief platform gecureerd door Minttu Vesala, met werk van meer dan vijftig jonge Finse ontwerpers.
"Mode is vandaag een van de belangrijkste vormen van hedendaagse kunst," zegt Kieran Long, directeur van Amos Rex. "Ze brengt populaire cultuur, artistieke expressie en identiteit samen."
Meer over droommachines en gebreide wanten...
Enkele hoogtepunten:
-Juha Vehmaanperä, de ‘handigste bitch van Helsinki’, mixt slow fashion met 3D-technologie en queertheorie. Zijn project Dromen machines van handgebreide wanten? verbindt de Finse breitraditie met de digitale toekomst.
- Latimmier van Ervin Latimer onderzoekt de performance van mannelijkheid, geworteld in de queer-erfenis van crossdressing en deconstructie van traditionele mannensilhouetten.
- Kalevala Jewelry werkt al bijna 90 jaar aan draagbare sculpturen: sieraden die verhalen vertellen over vrijheid, strijd en verbondenheid.
Het gaat om meer dan mode: identiteit, cultuur, gemeenschap ...
Naast modeshows zijn er tentoonstellingen zoals Social Fabric in EMMA (Espoo Museum of Modern Art) over de rol van mode in ons dagelijks leven en onze waarden, en een solotentoonstelling van Sofia Ilmonen in het Architectuur- en Designmuseum.
Ook wordt de iconische binnenplaats van Amos Rex deze week getransformeerd door de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Ilori, die met zijn kleurrijke installatie bezoekers uitnodigt om anders om te gaan met publieke ruimte — speelser, vrijer.
In Helsinki is mode nooit zomaar mode. Het is een weerspiegeling van wie we zijn, wat we hopen te worden en alles wat onderweg verloren gaat.