Strengere regels voor vlogfamilies en kidfluencers
Kinderen die opgroeien voor de camera van hun ouders: voor veel volgers zijn ze vertederend, grappig of inspirerend. Maar achter de schermen groeit de zorg om hun welzijn.
Volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is het tijd voor strengere regels. “Kinderen horen geen verdienmodel te zijn,” zegt hij. “Zonder duidelijke grenzen ligt moderne kinderarbeid op de loer. Dat moeten we niet willen.”
De opkomst van zogeheten kidfluencers en vlogfamilies – gezinnen die online hun dagelijks leven delen en daar geld mee verdienen – roept vragen op over de bescherming van kinderen. Ze zijn niet alleen zichtbaar voor duizenden volgers, maar ook kwetsbaar. Er zijn zorgen over hun psychische ontwikkeling, privacy, en het risico op misbruik van beelden.
Daarom gaat het kabinet de wet aanpassen. Op dit moment moeten ouders al een speciale ontheffing aanvragen als hun kinderen regelmatig verschijnen in commerciële filmpjes. Maar in de praktijk werkt dat slecht, erkent Nobel. “De grens tussen hobby en werk is vaak vaag. En er is meestal geen officiële werkgever. Daardoor is het moeilijk voor de Arbeidsinspectie om in te grijpen.”
Om dat te veranderen komt er straks een helderdere verplichting: ouders die geld verdienen aan vlogs waarin hun kinderen een rol spelen, moeten voortaan altijd een ontheffing aanvragen. Zo worden zij formeel gezien als werkgever – en dus ook verantwoordelijk als er iets misgaat. “Op die manier kunnen we beter toezicht houden,” aldus de staatssecretaris.
Het kabinet werkt daarnaast aan hogere boetes voor ouders die zich niet aan de regels houden. Want in sommige gevallen zijn de opbrengsten van vlogs aanzienlijk, wat de druk op kinderen om ‘te blijven presteren’ onbedoeld kan vergroten.
De meeste ouders bedoelen het goed, benadrukt Nobel. En dat is zeker waar want de meeste ouders beschouwen hun kinderen zonder meer als kleine wonderen zodra ze geboren zijn. En ze zijn vreselijk blij met ze en trots ook als hun kinderen niet voor camera's optreden of andere zichtbaar bijzondere prestaties leveren.
“Maar veel mensen beseffen niet wat het met een kind doet om continu bekeken te worden," legt Nobel uit. ” Daarom komt er ook een gerichte voorlichtingscampagne om ouders bewust te maken van de risico’s én van de regels die gelden voor vlogs waarin kinderen optreden."