Het Buitenland: Nederland no.1 met rantsoen electriciteit in Europa
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 16 juli 2025 - AMSTERDAM — Nederland is het eerste land van de Europese Unie dat elektriciteit rantsoeneert, omdat het elektriciteitsnet overbelast is door de vraag.
De crisis van dinsdag ontstond nadat groene overheden fossiele brandstoffen ontmoedigden en het grootste aardgasveld van Europa in de provincie Groningen sloten, terwijl de energie-import uit Rusland bijna werd stopgezet. Netbeheer Nederland, de vereniging van Nederlandse netbeheerders, meldde dat meer dan 11.900 bedrijven en talloze openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en brandweerkazernes, op een wachtlijst staan voor elektriciteitsaansluitingen. In sommige gevallen gaven de autoriteiten aan dat ze tot medio 2030 moeten wachten.
De tekorten komen ondanks het feit dat Nederland meer dan 3.550 windturbines op land en honderden meer in het IJsselmeer en de Noordzee heeft geplaatst, tot grote onvrede van bewoners van de kustplaatsen van dit zeevarende land.
Bovendien hebben de meer dan 60 miljoen zonnepanelen in het land, meer dan 3,5 panelen per Nederlander, weinig bijgedragen aan verbetering van de situatie.
Ondanks waarschuwingen van kritische experts wilden de leiders van het land van Nederland het toonaangevende land ter wereld maken op het gebied van "hernieuwbare" energie, terwijl ze afstand namen van betrouwbaardere bronnen, met name aardgas. Toch leidde deze ijver tot één van de hoogste energieprijzen voor consumenten in Europa, doordat betrouwbare energie steeds schaarser werd in wat tot voor kort een van de meest ontwikkelde landen ter wereld was.
En met meer elektrische auto's en e-bikes op de weg na door de overheid gesteunde "klimaatveranderings"-maatregelen, bleek het elektriciteitsnet onverenigbaar met een snelle toename van elektrificatie.
Nederlandse functionarissen reageren nu op het probleem door consumenten te vragen hun elektrische fietsen en auto's buiten de piekuren op te laden. Ze stellen ook voor om douches en het gebruik van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en stofzuigers, te beperken.
Energieconsultant Zsuzsanna Pató zei dat de Nederlandse energiecrisis "zeker" een waarschuwing zou moeten zijn voor andere Europese landen die de "groene agenda" volgen.
De Financial Times citeerde andere analisten die stelden dat de elektriciteitsrantsoenering in Nederland "een voorbode is van wat zich waarschijnlijk in andere EU-landen zal voordoen".
Spanje kampte al op 28 april met een grote elektriciteitscrisis en een wijdverspreide stroomuitval, die het hele Iberisch Schiereiland trof, inclusief het vasteland van Spanje en Portugal.
Nederland was, net als verschillende andere landen in Europa, gewend aan zijn aardgasvoorraden en de modernisering van het elektriciteitsnet kon daar geen gelijke tred mee houden, aldus commentatoren. De Nederlandse overheid sloot echter het aardgasveld van Groningen, verwijzend naar geïnduceerde seismische activiteit.
Hoewel het veld een belangrijke aardgasleverancier was voor Nederland en de rest van Europa, leidden aanhoudende zorgen onder inwoners over aardbevingen veroorzaakt door de aardgaswinning tot het besluit om de productie te staken. Toch zeggen critici dat dit heeft bijgedragen aan de huidige energiecrisis in Nederland, en suggereren dat het beter zou zijn geweest om mensen die in de buurt van het aardgasveld wonen, voldoende te compenseren.
De problemen worden nog groter door de plannen van de EU om de import van Russisch aardgas en olie in het 27-landenblok tegen eind 2027 effectief te stoppen als reactie op de militaire invasie van Oekraïne door Moskou.
Eefje van Gorp, woordvoerder van Tennet, de Nederlandse netbeheerder, merkte op dat buurlanden België, Groot-Brittannië en Duitsland ook "in de problemen" zitten, omdat in Duitsland alle wind uit het noorden komt en de vraag uit het zuiden."
Schrijver Michael A. Arouet voegde eraan toe: "Dit is wat er gebeurt als dogmatische groene ideologie het wint van gezond verstand."