• Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • Imposante creaties Mattijs van Bergen in Grote Kerk Breda

 • Film Noir - The Dark Side of Hollywood

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Malinese vrouw baart negen baby's

  Een Malinese vrouw "maakt het goed" na de geboorte van negen baby's op dinsdag .... Negen baby's.... U leest het goed. En dat bleken twee baby's meer dan artsen hadden voorzien. Volgens de ambtelijke top van het straatarme land Mali hadden zij reeds bij voorbaat een "overvolle baarmoeder" geconstateerd. Mali, officieel de Republiek Mali, is een land in Afrika. Het noorden en noordoosten ligt in de Sahara, het zuiden en zuidwesten in de Sahel. Het land is volledig afgesloten van de zee. De officiële taal daar is Frans maar daarnaast worden er verschillende lokale talen gesproken. Het land ontvangt veel toeristen en is bekend door de eeuwenoude steden, uitgestrekte droge woestijnen en beroemde muzikanten.

De moeder van de meerling is Halima Cisse en 25 jaar. Er zijn internationaal meer moeders van meerlingen bekend maar Halima Cisse staat bij de grootte van het aantal van haar meerling aan de top. Negen baby's... De regering van Mali zorgde voor een vliegreis voor haar naar Marokko waar zij als vrouw uit het noorden van de verarmde West-Afrikaanse staat op een veel betere zorg kon rekenen. Dat gebeurde op 30 maart 2021. Vrouwen die met succes een meerling van die omvang ofwel septuplet voldragen, zijn zeer zeldzaam. Medische complicaties bij dit soort meervoudige geboorten betekenen vaak dat sommige baby's niet voldragen worden.

Maar "de pasgeborenen (vijf meisjes en vier jongens) en de moeder maken het allemaal goed", zei de minister van Volksgezondheid van Mali, Fanta Siby, in een gepubliceerd commentaar.
Cisse zou naar verwachting bevallen van zeven baby's, volgens echo's uitgevoerd in Marokko en Mali die echter twee van de broers en zussen misten. Alle bevallingen verliepen via een keizersnede. Moeder en kinderen werden getoond in een tv-reportage en zagen er alleen gezond uit. De baby's lagen zoals iedereen tijdens een kijkje via een tv-reportage in het ziekenhuis kon zien alleen apart uiteraard in een couveuse.

De moeder maakte een gelukkige en gezonde indruk. Over de manier waarop er voor deze plotseling onstane gezinssituatie moet worden gezorgd is niets bekend geworden. Velen vragen zich echter af hoe deze meervoudige aanwezigheid van zoveel nieuwe kleine mooie mensjes ingericht en vooral bekostigd zal moet worden.

Alleen al het verzinnen en noemen van al die namen van alle kinderen is een klus. En dan komen nog de kleertjes en de voeding voor alle kindjes aan bod. Mali is zoals eerder vermeld een straatarm land. Meer dan 80% van de Malinezen werkt in de landbouw of visserij (meren en rivierdelta’s). De Malinese industrie houdt zich bezig met de verwerking van de landbouwproducten. De laatste jaren is ook de dienstensector in opkomst want er komen steeds meer toeristen.

Klimaatverandering, tegenvallende oogsten en wisselende prijzen van landbouwproducten en goud, maken de Malinese echter economie bevattelijk voor sterke schommelingen. Hoewel de economie de laatste jaren sterk is gegroeid (rond 5%), blijft Mali grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun.

Het is dan ook nog niet duidelijk welke sociale regelingen beschikbaar zouden zijn om de moeder en haar uitgebreide familie in het verarmde land te steunen.

Het is wel mogelijk dat de VN Mali financiële steun zal verlenen maar dat is een organisatie die verdrietig genoeg heel veel tijd nodig heeft voordat men hiermee over de brug komt. Er wordt natuurlijk alom gehoopt op tijdig goed nieuws in de vorm van ondersteunig voor deze bijzondere familie.

ZIJ KREEG NEGEN GEZONDE BABY'S EN MAAKT HET GOED... ZE REISDE DAARVOOR VAN MALI NAAR MAROKKO...

DOOR: PHIA BARUCH EN STEFAN J. BOS

ILLUSTRATIE: KAREL APPEL