• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Malinese vrouw baart negen baby's

  Een Malinese vrouw "maakt het goed" na de geboorte van negen baby's op dinsdag .... Negen baby's.... U leest het goed. En dat bleken twee baby's meer dan artsen hadden voorzien. Volgens de ambtelijke top van het straatarme land Mali hadden zij reeds bij voorbaat een "overvolle baarmoeder" geconstateerd. Mali, officieel de Republiek Mali, is een land in Afrika. Het noorden en noordoosten ligt in de Sahara, het zuiden en zuidwesten in de Sahel. Het land is volledig afgesloten van de zee. De officiële taal daar is Frans maar daarnaast worden er verschillende lokale talen gesproken. Het land ontvangt veel toeristen en is bekend door de eeuwenoude steden, uitgestrekte droge woestijnen en beroemde muzikanten.

De moeder van de meerling is Halima Cisse en 25 jaar. Er zijn internationaal meer moeders van meerlingen bekend maar Halima Cisse staat bij de grootte van het aantal van haar meerling aan de top. Negen baby's... De regering van Mali zorgde voor een vliegreis voor haar naar Marokko waar zij als vrouw uit het noorden van de verarmde West-Afrikaanse staat op een veel betere zorg kon rekenen. Dat gebeurde op 30 maart 2021. Vrouwen die met succes een meerling van die omvang ofwel septuplet voldragen, zijn zeer zeldzaam. Medische complicaties bij dit soort meervoudige geboorten betekenen vaak dat sommige baby's niet voldragen worden.

Maar "de pasgeborenen (vijf meisjes en vier jongens) en de moeder maken het allemaal goed", zei de minister van Volksgezondheid van Mali, Fanta Siby, in een gepubliceerd commentaar.
Cisse zou naar verwachting bevallen van zeven baby's, volgens echo's uitgevoerd in Marokko en Mali die echter twee van de broers en zussen misten. Alle bevallingen verliepen via een keizersnede. Moeder en kinderen werden getoond in een tv-reportage en zagen er alleen gezond uit. De baby's lagen zoals iedereen tijdens een kijkje via een tv-reportage in het ziekenhuis kon zien alleen apart uiteraard in een couveuse.

De moeder maakte een gelukkige en gezonde indruk. Over de manier waarop er voor deze plotseling onstane gezinssituatie moet worden gezorgd is niets bekend geworden. Velen vragen zich echter af hoe deze meervoudige aanwezigheid van zoveel nieuwe kleine mooie mensjes ingericht en vooral bekostigd zal moet worden.

Alleen al het verzinnen en noemen van al die namen van alle kinderen is een klus. En dan komen nog de kleertjes en de voeding voor alle kindjes aan bod. Mali is zoals eerder vermeld een straatarm land. Meer dan 80% van de Malinezen werkt in de landbouw of visserij (meren en rivierdelta’s). De Malinese industrie houdt zich bezig met de verwerking van de landbouwproducten. De laatste jaren is ook de dienstensector in opkomst want er komen steeds meer toeristen.

Klimaatverandering, tegenvallende oogsten en wisselende prijzen van landbouwproducten en goud, maken de Malinese echter economie bevattelijk voor sterke schommelingen. Hoewel de economie de laatste jaren sterk is gegroeid (rond 5%), blijft Mali grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun.

Het is dan ook nog niet duidelijk welke sociale regelingen beschikbaar zouden zijn om de moeder en haar uitgebreide familie in het verarmde land te steunen.

Het is wel mogelijk dat de VN Mali financiële steun zal verlenen maar dat is een organisatie die verdrietig genoeg heel veel tijd nodig heeft voordat men hiermee over de brug komt. Er wordt natuurlijk alom gehoopt op tijdig goed nieuws in de vorm van ondersteunig voor deze bijzondere familie.

ZIJ KREEG NEGEN GEZONDE BABY'S EN MAAKT HET GOED... ZE REISDE DAARVOOR VAN MALI NAAR MAROKKO...

DOOR: PHIA BARUCH EN STEFAN J. BOS

ILLUSTRATIE: KAREL APPEL