Engeland, Frankrijk en Duitsland: Israël schuld van 'ramp in Gaza'
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 26 juli 2025 - JERUZALEM/BERLIJN/BOEDAPEST — Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gaven Israël de schuld van de "humanitaire ramp" in Gaza en eisten dat Israël de "beperkingen" op hulp opheft.
De verklaring kwam een dag nadat de Franse president Emmanuel Macron bevestigde dat Frankrijk in september het eerste land van de Groep van Zeven (G7) zou worden dat officieel een Palestijnse staat zou erkennen, waartoe ook Gaza zou behoren.
Israël noemde de stap "een beloning voor terreur", verwijzend naar het bloedbad door Hamas, de aangewezen Palestijnse terreurorganisatie. De moord op meer dan 1200 mensen in Israël door Hamas en de ontvoering van ongeveer 250 anderen op 7 oktober 2023, vormden de aanleiding voor de huidige oorlog.
Toch drongen de Britse, Franse en Duitse leiders er bij de Israëlische regering op aan om de beperkingen op de hulpstroom onmiddellijk op te heffen en de Verenigde Naties en humanitaire niet-gouvernementele organisaties (ngo's) "dringend" toe te staan hun werk uit te voeren om hongersnood te bestrijden.
De Britse premier Keir Starmer, de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Friedrich Merz zeiden: "In de meest basale behoeften van de burgerbevolking, waaronder toegang tot water en voedsel, moet zonder verdere vertraging worden voorzien."
In hun gezamenlijke verklaring, uitgegeven door Berlijn, benadrukten ze dat "het onthouden van essentiële humanitaire hulp aan de burgerbevolking onaanvaardbaar is", aldus de verklaring. "Israël", zeiden ze, "moet zijn verplichtingen onder het internationaal humanitair recht nakomen."
Israël heeft krachtig ontkend dat het opzettelijk hulp aan onschuldige burgers onthoudt. Het heeft Hamas beschuldigd van diefstal van hulp, wat bijdraagt aan hoge voedselprijzen.
Meer dan 100 hulp- en mensenrechtenorganisaties waarschuwden deze week echter dat er na meer dan 21 maanden oorlog "massale hongersnood" in Gaza woedt. Israël verwierp de beschuldigingen dat het verantwoordelijk is voor de steeds dieper wordende crisis in Gaza, die de Wereldgezondheidsorganisatie "door de mens veroorzaakt" noemt.
Westerse functionarissen zeggen dat Israël de Gazastrook in maart onder een "hulpblokkade" heeft geplaatst, die twee maanden later werd versoepeld door het al lang bestaande, door de VN geleide distributiesysteem buitenspel te zetten.
Israël heeft VN-medewerkers beschuldigd van steun aan Hamas en zelfs van betrokkenheid bij de aanslagen van 7 oktober, de ergste wreedheden tegen Joden sinds de Holocaust, ook wel bekend als de Shoah.
Critici zeggen ook dat de Israëlische critici gemakshalve de aanhoudende blokkade door Egypte van de grens met Gaza over het hoofd zien.
Toch richtten de Europese leiders zich op Israël en zeiden: "Het is tijd om de oorlog in Gaza te beëindigen." Ze voegden eraan toe: "We dringen er bij alle partijen op aan een einde te maken aan het conflict door een onmiddellijk staakt-het-vuren te bereiken."
De Europese leiders zeiden dat ze "klaarstaan om verdere actie te ondernemen ter ondersteuning van een onmiddellijk staakt-het-vuren en een politiek proces dat leidt tot blijvende veiligheid en vrede voor Israëliërs, Palestijnen en de hele regio."
De Israëlische militaire campagne in Gaza heeft tot nu toe 59.676 Palestijnen het leven gekost, aldus het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Deze cijfers zijn moeilijk onafhankelijk te verifiëren, omdat de autoriteiten in Gaza geen onderscheid maken tussen gedode strijders en burgers in het door Hamas gecontroleerde gebied.
Van de 251 gijzelaars die tijdens de aanval van 7 oktober uit Israël zijn weggevoerd, worden er nog steeds 49 in Gaza vastgehouden, van wie er 27, volgens het Israëlische leger, "dood zijn".
De gesprekken over het beëindigen van de oorlog zijn donderdag zonder definitieve conclusie geëindigd, nadat Steve Witkoff, de speciale gezant van de Amerikaanse president Donald J. Trump, zei dat de Verenigde Staten de staakt-het-vuren-gesprekken in Gaza afbreken en hun onderhandelingsteam uit Qatar terughalen voor overleg, nadat de laatste reactie van Hamas "een gebrek aan bereidheid aantoont om een staakt-het-vuren in Gaza te bereiken".
Volgens bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen, zijn de gesprekken vastgelopen door tegenstrijdige eisen om de oorlog te beëindigen. Hamas zegt alle gijzelaars alleen vrij te laten in ruil voor een volledige Israëlische terugtrekking en een einde aan de oorlog.
Israël zegt niet akkoord te gaan met een einde aan de oorlog totdat Hamas de macht overgeeft en ontwapent – een voorwaarde die de groep verwerpt.
Te midden van de patstelling meldden vier toonaangevende nieuwsorganisaties donderdag dat hun journalisten daar "met de dreiging van hongersnood worden geconfronteerd".
De gezamenlijke verklaring van persbureaus The Associated Press, Agence France-Presse, Reuters en de Britse omroep BBC riep Israël op om journalisten Gaza in en uit te laten en voldoende voedselvoorraden het gebied binnen te laten.
Israël ontkent wangedrag en stelt dat Hamas de lokale bevolking als menselijk schild gebruikt. Het Israëlische leger (IDF) heeft ook videobeelden vrijgegeven van Palestijnen die naar verluidt de aankomst van voedselvoorraden verwelkomen en zwaaien en applaudisseren voor Israëlische troepen.