• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Antidepressiva fabrikanten sponsoren Depressie Vereniging

  AMSTERDAM, 17 oktober 2022 - De landelijke Depressie Vereniging ontvangt al jaren geld van fabrikanten die antidepressiva verkopen. Dat ontdekte journalist en tv-maker François de Waal toen hij na zijn depressie als vrijwilliger werkte bij deze patiëntenorganisatie.

"Door geld aan te nemen van farmaceuten is er bij de Depressie Vereniging sprake van kwalijke belangenverstrengeling", aldus François de Waal. Als vrijwilliger kwam hij er niet alleen gaandeweg achter dat de patiëntenvereniging gesponsord wordt door medicijnproducenten, maar ook dat ze kanttekeningen over antidepressiva liever niet publiceren. "Mensen met een depressie, die zeer kwetsbaar zijn, verdienen objectieve en volledige informatie over de pillen die ze dagelijks in hun mond stoppen", zegt François de Waal. "En al helemaal van een organisatie die de belangen van de depressieve mens beweert te behartigen. Ik ben niet tegen pillen, maar mensen hebben er recht op om de voors én de tegens te kennen."

Lange tijd publiceerde hij blogs op de website van de Depressie Vereniging totdat hij er één schreef met een kritische noot over antidepressiva. Die werd geweigerd. De Waal: "Ik verwees naar een gerenommeerde Amerikaanse website waar wetenschappers en psychiaters de effectiviteit van antidepressiva ter discussie stelden. Dat mocht niet". Was dat omdat sommige mensen hem niet zo aardig vinden omdat hij zijn mening overal heel duidelijk laat horen of ... was er een heel andere reden?

Dr. Dick Bijl, voorzitter van de International Society of Drug Bulletins (ISDB), stelt al jaren het frauduleuze gedrag van de farmaceutische industrie aan de kaak. De ISDB is een wereldwijd netwerk van bulletins en tijdschriften over medicijnen en therapieën die financieel en intellectueel onafhankelijk zijn van de farmaceutische industrie. Dat is wel moedig als je in zo'n wereld werkzaam bent. 

"Deze industrie wil het heel gewoon laten lijken dat ze patiëntenorganisaties sponsoren", zegt hij. "Maar dit gaat in tegen de belangen van de patiënten omdat psychofarmaca en vooral ook antidepressiva ernstige bijwerkingen hebben en bijdragen aan een verhoogd overlijdensrisico. Daarom moeten we deze praktijken aan de kaak blijven stellen."

Volgens de Waal is de Depressie Vereniging door geld aan te nemen van medicijnproducenten gecorrumpeerd. Dat onthult hij in zijn net verschenen boek Depressie, de dwangmatige denkziekte.

"Dat de Depressie Vereniging geld ontvangt van de farmaceutische industrie die antidepressiva maken is een bekende vorm van belangenverstrengeling", benadrukt ook Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os. "Het is niet in overeenstemming met de moderne inzichten rond transparantie, governance en sustainable development goals."

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen in hun leven te maken met een depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat deze mentale aandoening tegen 2030 wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van ziektelast. Vorig jaar werden er in ons land 8,7 miljoen antidepressiva recepten uitgeschreven.

DE MARKT GEEFT EN NEEMT ... MAAR JE ZAL ER MAAR LAST VAN HEBBEN...

ILLUSTRATIE: BEN HEYTZE