Expositie: *De held, de schurk en de waarheid"
Er zijn van die mensen die je niet iedere keer ziet als gast van de beroemdheden die programma's op tv presenteren. Presentator of presentatrice daarvan zijn is natuurlijk een heel ongemakkelijke job want zij hebben een pittig en fascinerend beroep maar moeten daarvoor met allerlei mensen kunnen samenwerken die nu eenmaal ook niet altijd in alles volmaakt zijn. Daardoor kan de presentatie wel eens mis gaan of stranden. En dan beginnen de leeuwen te brullen in het stadion.
Er zijn mensen die dit werk op zich hebben genomen door een innerlijke drive om dat vak zo goed mogelijk uit te oefenen. Net als andere mensen die vanaf een podium voor een zaal vol publiek iets presenteren heeft dat een bepaald meer of minder geslaagd effect. Van kunstenaars als Folkert de Jong zie je of hoor je in deze sfeer niet veel hoewel het aantoonbaar kundige mensen zijn al ben je het totaal on-eens met hem. Zij zijn wel digitaal of ook op andere manieren in de werkelijkheid van diegenen die dezelfde 'vibe' herkennen heel aanwezig.
De tentoonstelling *De held, de schurk en de waarheid* van kunstenaar Folkert de Jong gebruikt kunst als instrument om geschiedenis en identiteit kritisch te verkennen. Met sculpturen die geladen zijn met maatschappelijk relevante thema’s als racisme, genderidentiteit en kolonialisme, vraagt De Jong zich af hoe de tijdsgeest ons begrip van de geschiedenis beïnvloedt en uitdaagt.
In een theatrale expositie worden De Jongs beelden op verrassende wijze gepresenteerd. Prikkelende audioverhalen en dramatische belichting brengen de sculpturen tot leven. Schrijvers en theatermakers als Abdelkader Benali, Elfie Tromp, Roziena Salihu en Maxine Palit de Jongh voegen met hun teksten extra lagen toe aan de betekenis van de werken.
Bekende historische figuren verschijnen in ongekende rollen. Zo zien we gouverneur Peter Minuit bij de aankoop van Manhattan, Maarten Luther in een ongewone gedaante, Jezus en Maria in omgekeerde rollen, Koningin Wilhelmina als circusdirecteur, Snoop Dogg als totempaal, en zelfs een Zeeuws Meisje.
Deze figuren tonen hoe Nederland gevormd is door handel, religie, en cultuur, en hoe deze verhalen vandaag de dag nog steeds in beweging zijn. De expositie is speels én indringend: het is een verfrissende kijk op geschiedenis waarin heden en verleden naadloos worden vermengd.
"De held, de schurk en de waarheid"
KUNSTLINIE
Esplanade 10, 1315 TA Almere
Expositie: 19 september t/m 5 januari 2025
Geopend: Openingstijden: Woensdag t/m zondag, 11:00-17:00
Kom langs voor een unieke ervaring die je blik op geschiedenis en de manier waarop je over situaties en mensen nadenkt wel eens helemaal kan veranderen ... Mogelijk ook vernieuwen ....